„Bela knjiga“ – pozivnica za investicije

Bela knjiga Elektroprivrede Srbije“ je prezentacioni dokument svih projekata i akcija koje će se preduzimati u borbi protiv klimatskih promena i za veće korišćenje obnovljivih izvora – rekao je danas u Beču Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, na investicionoj konferenciji koju organizuje Energetska zajednica jugoistočne Evrope.

Delegacija EPS-a, u kojoj su pored Markovića i ostali autori „Bele knjige“, Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a i Aleksandar Vlajčić, direktor za unapređenje sistema u PD TENT, predstavnicima međunarodnih kompanija i finansijskih institucija ukazala je na sve aktivnosti i projekte koji će proizaći iz najnovijeg dokumenta EPS-a. Marković je istakao da je „Bela knjiga“, zapravo, odgovor Srbije na pitanje koje se postavilo u Beču, a tiče se korišćenja obnovljivih izvora energije i stalne borbe protiv emisije štetnih gasova.

  • EPS najviše računa na podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, KfW, Svetske banke, kao i drugih institucija koje su i do sada davale podršku – naglasio je Marković. – Većina projekata iz „Bele knjige“ već je počela da se realizuje i za njih je obezbeđena finansijska podrška, dok se uskoro očekuje i privlačenje novih investitora.

Marković je objasnio da se na konfrenciji moglo čuti da postoji mogućnost da se pronađe strateški partner i za gradnju termoelektrane „Nikola Tesla B 3“, za šta se na tenderu nedavno nije prijavila nijedna kompanija. On je rekao da postoje dve opcije, jedna je preko tenderske procedure, a druga putem međudržavnog sporazuma.

Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a

Bratislav Čeperković naglasio je da je „Bela knjiga“ dokument po kojem je EPS jedinstven među zemljama članicama Energetske zajednice. „Bela knjiga“ obuhvata projekte vredne više od četiri milijarde evra i ovom dokumentom EPS preuzima konkretne obaveze, koje je postavila EU a Srbija ih prihatila. Plan je da se do 2020. godine za 20 odsto smanji emisija štetnih gasova i za toliko povećaju energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

  • EPS je odavno lider elektroprivrede u regionu i jedini je smogao snage da objavi strateški dokument vezan za obnovljive izvore energije – rekao je Čeperković. – Tim dokumentom zapravo otvorili smo vrata i pokazali punu kompanijsku spremnost za otvaranje tržišta i potencijalno javno privatno partnerstvo.

Slavčo Nejkov, sekretar Energetske zajednice jugoistočne Evrope, objasnio je da su od delegacije EPS-a čuli dve ohrabrujuće informacije. Prva je da je objavljena „Bela knjiga“, a druga da je pripremljen novi Zakon o energetici, kojim se energetski sektor Srbije sasvim usklađuje sa evropskom regulativom.

 

You may also like...