Plutajuće nuklearne elektrane u Južnom kineskom moru

Kineska nacionalna nuklearna energija (CNNP) objavila je planove za izgradnju 20 plutajućih nuklearnih elektrana u pokušaju da ojača svoj uticaj u Južno-kineskom moru.

Plutajuća nuklearna elektrana

Kineska vlada tvrdi da je područje udaljeno do 1500 kilometara od obale, ali tu tvrdnju osporavaju susedne zemlje i SAD.

Ovim potezom će nova kompanija sa sedištem u Šangaju koju formira pet postojećih kompanija, koje predvode CNNP i Shanghai Electric Power imati registrovani kapital od 150 miliona dolara.

Chen Xiangmiao, naučni saradnik u Nacionalnom institutu za Južno Kinesko more, rekao je Global Times-u da će elektrane “osigurati zaštitu okoline, kontrolu vremenskih uslova, plovidbu i razvoj nafte i gasa”.

Reaktori koji će biti ugrađeni u nuklearne barže, su za oko četvrtinu slabije od tipičnih civilnih nuklearnih reaktora. Njihov dizajn će predstavljati oblik malih modularnih reaktora i biće u masovnoj proizvodnji na brodogradilištima u Šangaju.

Ideja o postrojenjima potekla je u februaru od državne uprave za nauku, tehnologiju i industriju za nacionalnu odbranu, što ukazuje na to da će Kina razviti plutajuće nuklearne elektrane tokom 13-tog petogodišnjeg plana, koji će trajati od 2016. do 2020. godine.

CNNP je pod kontrolom Kineske nacionalne nuklearne korporacije i ima svoje deonice u kompanijama China Three Gorges Corporation, China Ocean Shipping Compani i China Aerospace Investment Holdings. Učestvuje u razvoju i istraživanjima nuklearne energije. Sadrži oko 11 GW instaliranog nuklearnog kapaciteta i 12 GW u izgradnji.

Izvor: Power Engineering International (PEI)

You may also like...