Regionalna CHM radionica

U Beogradu je otvorena Regionalna radionica Clearing-House Mechanism (CHM) Konvencije o biološkom diverzitetu za zemlje centralne i istočne Evope i zapadne Azije.

Radionicu je otvorio direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović, koji je tom prlikom naglasio veoma zapažen rezulalt Agencije u procesu izveštavanja. Posebno je ukazao i na alarmantne podatke o ugroženosti biodiverziteta prema Living Planet Index-u pad od oko 50% populacija kičmenjaka od sedamdesetih godina prošlog veka i predložio pronalaženje efikasnijih načina finansiranja zaštite prirode.

Clearing House Mechanism

Predstavnik Sekretarijata Konvencije o biološkom diverzitetu pozdravio je skup u ime Izvršnog direktora Konvencije i predstavio osnovne smernice radionice na razvoju CHM u zemljama u kojima još uvek nije uspostavljen, kao i na unapređenju postojećih CHM u skladu sa Aichi ciljevima.

Regionalna CHM radionica

Radionici prisustvuje oko 15 delegata koji će se ove sedmice upoznati sa novim mogućnostima CHM na uspostavljanju efikasnijeg mehanizma razmene informacija o biodiverzitetu. Kako je CHM praktično neprevodiv na srpski jezik i naizgled nema nikakve veze sa biodivrzitetom, portal se na srpskom jeziku zove “Znanje iz prirode – znanje za prirodu”

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine

You may also like...