Akcija „Kako raste drvo”

Naše drvo nastavlja da raste

kako-raste-drvo-titel

Ugovor o sufinansiranju eko projekta „Kako raste drvo” – akcija jesen 2009/proleće 2010. godina, između Republičkog fonda za zaštitu životne sredine u Udruženja građana „Zeleni krug” iz Bačkog Petrovca, potpisan je 26. juna. Vrednost projekta je dva miliona dinara, a ugovor su potpisale direktorka republičkog Fonda Željka Jurakić i Jadranka Marčok iz „Zelenog kruga”. Potpisivanju je prisustvovala i direktorka JKP „Gradsko zelenilo” iz Novog Sada Snežana Repac, čije će preduzeće učesnicima akcije pružiti stručnu pomoć i tehničku podršku. Ugovor je simbolično potpisan na brodu – laboratoriji „Argus”, prilikom plovidbe od Novog Sada do Sremskih Karlovaca, povodom proslave Dana Dunava.

Projektom je predviđeno da se pod okriljem „Zelenog kruga” i „Eko lista”, a uz podršku institucija sistema i ove jeseni nastavi ozelenjavanje školskih dvorišta. Podsećamo da je akcija započeta prošle jeseni i da je, zahvaljujući ovoj inicijativi, u 15 škola u Vojvodini i Beogradu, posađeno oko 750 sadnica.

Po rečima direktorke „Zelenog kruga” Jadranke Marčok, cilj projekta jeste stvaranje kvalitetnijih uslova za život građana, a posebno najmlađih, unapređenje zaštite životne sredine, kao i podizanje nivoa svesti o ulozi prirode i njenog očuvanja.

– Želimo da podignemo nove zasade i stvorimo novi pejzažni ambijent u obrazovnim ustanovama. Učesnici projekta su osnovci koji će uz pomoć nastavnika zasaditi sadnice, negovati ih, čuvati i posmatrati ih kako rastu. Mi želimo da stvorimo jedan lepši svet, da najmlađe naučimo kako da ga sačuvaju i unaprede. Jedna sadnica danas je jedno drvo sutra. Samom akcijom, aktivnim radom učenika – sadnjom sadnica utiče se na podizanje ekološke svesti kod dece. Brigom i staranjem o sadnicama, učenici će u svojim školama posmatrati „kako raste drvo” i pretpostavka je da će ova akcija uticati na stvaranje svesti o značaju prirode i čuvanju okruženja. Takođe, jedan od ciljeva akcije je i jačanje duha zajedništva među decom školskog uzrasta – istakla je Marčokova.

argus

You may also like...