Akcija za decu iz poplavlјenih područja

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u programu manifestacije obeležavanja dana biodiverziteta 24. maja u Osnovnoj školi „Jajinci“ iz Jajinaca. To je bio i povod da se sprovede akcija prikuplјanja knjiga, sveski i drugog materijala za obrazovanje dece iz Obrenovca u prihvatnim centrima.

Ovu tradicionalnu manifestaciju, koju škola organizuje u cilјu izgrađivanja odgovornosti lokalne zajednice prema prirodi i potrebi zaštite svih životnih formi i oblika na Planeti, posvetili su ukazivanju na njihovu potrebu da se razvijaju i uče, iako su njihove škole zatvorene.

Na manifestaciji deca su predstavila svoje kućne lјubimce, likovne radove sa motivima životinja, kućice za ptice koje su napravili sa želјom da ih postave u školi i parku, kao i paleontološke nalaze i fosile koje su pronašli u okolini škole. Ovom prilikom ornitolog Zavoda Miloš Radaković, pohvalio je napravlјene kućice za ptice i objasnio koje kućice mogu odmah da se postave, kako bi uskoro dobile stanare, a šta bi na ostalima trebalo doraditi kako bi i one bile funkcionalne i imale ukućane. Paleontolog Zavoda Srđan Marinčić pomogao je deci da utvrde šta čini njihovu fosilnu zbirku i zašto su bitni njihovi nalazi. S obzirom da zbirka ima primerke raznovrsnih stanovnika naših prostora iz vremena Lednog doba kao što su delovi mamuta, bizona, jelena i nosoroga, ali i fosile školјki iz doba Panonskog mora, učenici su bili ponosni na svoj pronalazak. Kako bi pronađeni fosili imali svoj pravi obrazovni efekat Zavod će pomoći učenicima da napravi izložbenu postavku o svetu prirode ovih pradavnih vremena, u holu škole.

Uz poruku da je borba za očuvanje prirode ujedno i uslov zaštite od nepogoda kao što je poplava koja nas je zadesila, Zavod je za fond materijala za edukaciju dece u prihvatnim centrima obezedio i serijal svojih obrazovnih publikacija.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...