Biomasa kao moguća alternativa za mazut i gas

Ministar poljoprvrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, 27. oktobra 2011. godine u Vladi Republike Srbije sastao se sa gospodinom Slavčom Nejkovim, generalnim direktorom sekreterijata Energetske zajednice EU.

Dušan-Petrović i Slavčo-Nejkov

  • Srbija bi u naredne četiri godine mogla da značajno smanji upotrebu mazuta i gasa za grejanje, kada bi u potpunosti iskoristila potencijal biomase koji se procenjuje na 2,5 od tri miliona tona ekvivalentne nafte. To svrstava Srbiju u jednu od zemalja koje po glavi stanovnika imaju vrlo ozbiljne i značajne resurse– rekao je Ministar Petrović

Ministar je istakao da je važna komunikacija sa svim relevantnim društvenim faktorima, kao i sa Briselom, i naglasio da je otvoren poziv za investitore, koji procenjuju da bi ova vrsta ulaganja mogla da bude značajna.

 

  • Za građane i Srbiju ovo jeste način da iskoristimo veliki resurs koji imamo, povećamo bruto domaći proizvod i da značajno smanjimo uvoz energenata što će značiti i poboljšanje platnog bilansa- istakao je Petrović.

 

Ministar je naglasio da je Srbija napravila izuzetne rezultate u energetskoj integraciji, odnosno da je u toj oblasti korak ispred drugih, jer je već nekoliko godina članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

 

Direktor Sekretarijata energetske zajednice jugoistočne Evrope Slavčo Nejkov nakon sastanka sa Ministrom izjavio je: „Srbija je ključni igrač u regionu, kada se posmatra kontekst energetske zajednice i ima glavnu ulogu u izgradnji regionalne energetske mreže.“

Slavčo Nejkov je gost na trećem Naftnom forumu, koji se održava u Beogradu u organizaciji Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Ministarstva infrastrukture i energetike Srbije.

 

 

You may also like...