Dani otvorenih dvorišta u Kragujevcu

[singlepic id=145 w=200 h=302 float=left]Izbor za najbolje dvorište, pod nazivom ’’Dani otvorenih dvorišta’’’, održava se ove godine po četvrti put. Izbor najuređenijih dvorišta dobar je primer seoskog turizma, a pokazalo se da pomaže i u rešavanju ekoloških problema na seoskom području. Domaćin centralne manifestacije biće selo Vlakča.

Pored izbora najboljeg dvorišta, manifestacija ’’Dani otvorenih dvorišta’’, obogaćena je ove godine i izložbom nacionalne kuhinje, nastupima kulturno umetničkih društava, ali i različitim predavanjima i pripremama stanovništva za razvoj seoskog turizma. Pored mesne zajednice Vlakča i drugih sela iz kragujevačkih opština, u takmičenju po prvi put učestvuju i turističke organizacije iz Aranđelovca, Rače, Rekovca, Knića, Lapova i Batočine.

  • Gradska turistička organizacija Kragujevac pre tri godine krenula je sa selom Vlakča u realizaciju projekta kako bi se izabralo najlepše dvorište u tom selu, da bi – prema rečima Jasmine Milenković – Marković direktora GTO Kragujevac zbog velikog broja učesnika to sada postala regionalna manifestacija gde su se uključila sva sela koja pripadaju kragujevačkoj kao i susedne opštine.

    [singlepic id=141 w=300 h=199 float=center]

Šumadijski upravni okrug do sada je imao samo jednu regionalnu manifestaciju ’’Zlatno zrno Šumadije’’, koja je ove godine nagrađena republičkom nagradom Zadružnog saveza Srbije.

  • Ovo će biti druga regionalna turistička i kulturna manifestacija koju će Šumadijski okrug realizovati zajedno sa lokalnim samoupravama na svojoj teritoriji – istakao je Zoran Rajević, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Ove godine poseban akcenat će biti stavljen na pitanje ekologije, uklanjanje divljih deponija i uređenja celokupnog ambijenta sela, sve u cilju razvoja seoskog turizma i ostvarivanju prihoda od domaće radinosti i nacionalne kuhinje. Istovremeno biće pokrenuta i akcija pošumljavanja određenih oblasti.

  • Ova akcija ne samo da utiče na uređenje sela i kulturu življenja, već će probuditi ekološku svest kod meštana, a to će biti velika šansa da pripremimo stanovništve za razvoj seoskog turizma – rekao je Dragoljub Švabić, autor projekta dodavši da ova manifestacija treba da dobije nacionalni karakter.

Problem sa otpadom i njegovo neadekvatno skladištenje, narušavanje prirode i izgleda sela sa divljim deponijama, rešiće se akcijom Očistimo Srbiju, koja će se nastaviti i ove godine. Projekat ’’Dani otvorenih dvorišta’’ biće predstavlljen i na ovogodišnjem sajmu ekologije, gde će nastupati zajedno sa Ekološkim centrom Kragujevac.

[nggallery id=17]

Pogledajte celu galeriju na: www.vlakca.org

Dani otvorenih dvorišta 2009

You may also like...