Dodeljeni grantovi za inovativne projekte informisanja o EU

Zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji Ivan Knežević navodi da su istraživanja pokazala da građani u Srbiji ne znaju dovoljno o politici Evropske unije, kao i o procesu pregovaranja za pristup toj zajednici, ali da su željni da dobiju prave informacije.

  • Iz tog razloga organizovali smo konkurs za organizacije civilnog društva, univerziteta, biblioteka, medija da nam predlože inovativne projekte koji za cilj imaju podizanje nivoa znanja i informisanosti o EU. Mi smo odabrali 10 organizacija i sa njima su danas potpisani ugovori – ukazao je Ivan Knežević. Danas je bilo svečano potpisivanje sa 10 organizacija čiji su projekti nagrađeni, njihova implementacija počela je danas, trajaće u narednih šest meseci i očekujem da se nakon toga podigne nivo informisanosti o EU – poručio je Knežević.

Organizacije čiju su predlozi pobedili na konkursu “Evropa za mene”, navodi predstavnik Evropskog pokreta, predložili su najkvalitetnije nacrte projekata iz svih delova zemlje sa najrazličitijim temama – procesi pregovora u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, sektor malih i srednjih preduzeća…

Upitan šta bi proces evropske integracije značio za građane Srbije, on je odgovorio da se pregovori o članstvu vode u 35 poglavlja koji dovode do toga da se standardi EU primenjuju i u našoj zemlji direktno utičući i na svakodnevni život građana.

  • Recimo, u poglavlju 23, ako se ojača nezavisnost pravosuđa, građani će imati bolju dostupnost pravdi, sudski procesi biće kraći i manje će koštati – objasnio je Knežević.

Zatim je dodao da bi u oblasti zaštite životne sredine uticali na čistiji vazduh, vodu, bolju regulaciju otpadnih voda, veća dostupnost za finansiranje malih i srednjih preduzeća…

Prema njegovim rečima, pored toga što će za projekte biti obezbeđen novac za primenu, takođe, dobiti i mentorsku podršku u sprovođenju projekata.

Zaključio je da bi pružene informacije, koje su razumljive i u dovoljnom broju za donošenje zaključaka, bile od velikog značaja da građani na nekim mogućim budućim referendumima bili spremni da odgovore da li Srbija treba da postane članica EU.

U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji koja finansijski podržava projekat “Evropa za mene“, okupljene je pozdravio šef za štampu, informisanje i komunikacije Pol Anri Prese.

Dodela malih grantova deo je projekta “Evropa za mene” koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo, sa idejom da se ojačaju kapaciteti lokalnih organizacija, ustanova i medija da građanima pružaju proverene i korisne informacije o evropskoj integraciji Srbije. Projekat finansira Delegacija Evropske unije.

You may also like...