EKOKRIMINAL

burad

U Gornjem Milanovcu su uhapšena tri lica, a protiv još tri podnete su krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično delo zagađenja životne sredine. Njih šestorica osumnjičeni su da su na području više sela gornjomilanovačke opštine prosipali štetne materije i time zagadili zemljište, ali i reku Gružu koja se uliva u istoimenu akumulaciju. Međutim u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu kažu da je voda koju građani piju sa gružanskog jezera, ispravna za piće.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo zagađenja životne sredine i zloupotrebe službenog položaja, uhapšeni su Žarko Pjanović, menadžer zaštite životne sredine u Zvezda ’’Heliosu’’,kao i dva bivša radnika tog preduzeća Miroslav Lukić i Rodoljub Luković, svi iz Gornjeg Milanovca. Protiv žitelja ove opštine Gorana Marinkovića, Radiše Čakarevića i Saše Joksića podnete su krivične prijave. Žarko Pjanović se sumnjiči da je prodavao seljacima burad u kojima su pre toga bile smeštene otrovne materije. Seljacima je rečeno da isprazne sadržinu burića, kako bi ih nakon ispiranja nesmetano koristili. Oni su to učinili prosipajući štetne materije po zemljištu i u reku Gružu, koja se uliva u akumulaciju kod Knića, odakle se pijaćom vodom napaja čitav Kragujevac. U gradskom vodovodu tvrde da Kragujevčani piju zdravstveno ispravnu vodu, bez obzira na napise u pojedinim medijima.

To prema rečima Dragoslave Djuran iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, potvrđuju svakodnevne analizekoje se vrše u kragujevačkom vodovodu. Ona dodaje da se kontrola kvaliteta vode na proizvodnom pogonu Gruža vrši na svaka 4 sata i to na mestu ulaska sirove vode u proizvodni pogon i po svim fazama tehnološkog procesa kao i finalne vode koja se distribuira u gradu. Takodje vršimo kontrolu pritoka akumulacije Gruža, zatim reke Gruže na mestu koje je 23,5 kilometara udaljeno od ušća reke, istakla je Dragoslava Djuran.

U Institutu za javno zdravlje kažu da su poslednje analize koje su urađene početkom nedelje, pokazale da je fizičko – hemijski kvalitet vode u redu, i da je voda ispravna za piće.

Čak i da smo imali određenih naznaka da se radi o akcidentnim stanjima, parametri koje Institut za javno zdravlje Kragujevac prati, prema rečima dr Nebojše Rankovića, pomoćnika direktora Instituta pokazali bi da je eventualno došlo do vidljivog zagađenja. Radi se o akumulaciji sa 64 miliona kubika vode, gde bi i neko veće zagađenje dovelo do apsolutnog razblaženja opasnog otpada u vodi.

Pošto se Institut bavi i preventivom, tačnije vanrednim uzorkovanjem, najavljeno je da će biti urađene naknadne analize, čiji će rezultati biti objavljeni u najkraćem mogućem roku.

You may also like...