Ekološki kamp u Lužnicama

U okviru Festivala ekološkog obrazovanja, za oko 200 kragujevačkih osnovaca organizovan je Ekološki kamp, u Domu srpsko rumunskog prijateljstva u Lužnicama, u periodu od 10 do 14 januara. Time je otvoren Drugi festival ekološkog obrazovanja koji će se svečano otvoriti 26 januara u Kragujevcu, kada će se održati i Sajam ekološkog obrazovanja. Organizatori eko kampa su Skupština grada i Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

[singlepic id=529 w=500 h=220 float=center]

Dom srpsko rumunskog prijateljstva u Lužnicama, ugostio je učenike iz 15 kragujevačkih osnovnih škola, koji su kroz jednodnevne aktivnosti mogli da se upoznaju sa upravljanjem otpadom. U okviru kampa za decu organizovane su edukativne i kreativne radionice gde se učilo o selekciji otpada, reciklaži, izradi recikliranog papira. Kroz zabavni deo radionice mališani su pravili ekološke bedževe i predmete od PET ambalaže.

[singlepic id=538 w=135 h=180 float=right]

  • Učenici su podeljeni u dve grupe, uzrasta od 3 do 6 razreda i 7 i 8 razreda, a svaka grupa imala je po tri radionice. Anketa koja je sprovedena među učenicima pokazala je da su zadovoljni i učenici i nastavnici – rekao je Milan Gabarić koordinator Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

U okviru istraživanja učenika na temu ”Lužnice eko selo”, najbolji radovii i prezentacije, na osnovu odluke učesnika kampa biće predstavljeni na izložbenom delu Festivala ekološkog obrazovanja, koji će se održati 26 januara u Kragujevcu, na Međunarodni dan ekološkog obrazovanja. Učesnike kampa posetio je i Srđan Matović član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

[singlepic id=554 w=500 h=176 float=center]

Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu

Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu

  • Ovogodišnji Festival trajaće tokom januara, a do kraja meseca održaćemo nekoliko seminara za nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola. Započeo je Ekološkim kampom u Domu srpsko – rumunskog prijateljstva u Lužnicama, a završiće se Sajmom ekološkog obrazovanja koji će se 26 januara održati u Politehničkoj školi u Kragujevcu. Tada će se održati i Nacionalni okrugli sto, na kome će učestvovati preko 50 eksperata iz oblasti ekologije, sa teritorije čitave Republike, tako da će Drugi festival ekološkog obrazovanja imati i nacionalni značaj – objašnjava Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu.

Drugi festival ekološkog obrazovanja održava se u organizaciji republičke Grupe za održivi razvoj, Školske uprave Kragujevac, Grada Kragujevca, Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženja građana ”Stakleno zvono” i ”Škola za opstanak”.

Ekološki kamp je bila prilika da mališani za ovih 5 dana upoznaju veliki broj novih prijatelja, otkriju nova interesovanja, nauče korisne veštine i da zimski raspust provedu na drugačiji i kreativniji način. Uz pomoć Školske uprave u Kragujevcu i Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, u planu je da se i tokom leta organizuje eko kamp u Lužnicama, a priključiće im se i deca iz predškoloske ustanove ”Nada Naumović”. I ovog puta očekuje se pomoć Društva srpsko rumunskog prijateljstva ”Riznica” koji će ugostiti kragujevačke mališane, jer kako kaže Sveta Madžarević predsednik Društva i ovaj eko kamp koji je organizovan ne samo da promoviše ekologiju na ovim prostorima već doprinosi očuvanju životne sredine.

[issuu viewmode=presentation layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fdark%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=110124075714-9e4a88a9d89743ff97ca233fa5000185 docname=festival_ekoloskog_obrazovanja_2011 username=Stakleno_Zvono loadinginfotext=FESTIVAL%20EKOLOSKOG%20OBRAZOVANJA%202011 showhtmllink=true tag=skole width=420 height=296 unit=px]

[nextgen_cooliris id=39]

You may also like...