Energetski sporazum o izgradnji hidrocentrala

Vlada Srbije, Italije i Republike Srpske potpisali su 26.aprila u Beogradu zajedničku izjavu o korišćenju hidropotencijala na srednjem delu toka Drine, gde bi mogle da se izgrade tri hidroelektrane vredne oko milijardu evra. Ovaj sporazum reguliše međusobna prava i obaveze između Srbije I Republike Srpske vezano za izgradnju novih elektroenergetskih objekata na srednjem toku Drine.

hidroelektrana

  • Preliminarne studije su pokazale da bi mogle da se izgrade hidrocentrale kod Tegara, Dubravica i Rogačice, snage od 380 do 400 megavata, sa godišnjom proizvodnjom 1.500 gigavat sati struje – rekao je Petar Škundrić Ministar energetike Srbije. Potpisivanjem izjave stvoreni su uslovi da se zajednički pristupi izradi dokumenata i studija koji će pokazati isplativost korišćenja energetskog potencijala na srednjem toku Drine- istakao je on.

Direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i predsednik Italijanske Seci Energia Gaetano Makaferi (Gaetano Maccaferri ) potpisali su protokol o pripremi za realizaciju projekta ’’Ibarske hidrocentrale’’.  Realizacijom projekta doći će do povezivanja Srbije preko Crne Gore, sa Italijom u zajedničku energetsku mrežu.

  • Ovo će omogućiti da počne realizacija projekata koji će od Drine načiniti važan izvor električne energije za Srbiju, Republiku Srpsku i Italiju – rekao je ministar za ekonomski razvoj Italije Klaudijo Skajola. To znači da pre ulaska u Evropsku uniju Srbija ima pristup evropskoj energetskoj mreži.

Ovde se radi o izuzetno važnim projektima razvojnog karaktera koji bi trebalo da omoguće da se iskoriste raspoloživi resursi sa kojima Srbija i Republika Srpska raspolažu i da se zaposle naša preduzeća i radnici u narednih pet ili sedam godina, koliko će trajati realizacija projekta. Time će Drina postati važan resurs hidroenergije za Srbiju, Republiku Srpsku i Italiju.

You may also like...