Građani moraju da znaju šta udišu

Dva dimnjaka u HIP „Azotari” danima ispuštaju žuti i narandžasti dim, a gradski monitoring je prethodnih dana izmerio značajno povećanje azotnih oksida u Starčevu. Inspekcija je obavila vanredni inspekcijski pregled u toj fabrici, ali je opet utvrdila da nije bilo nepravilnosti u radu Azotare, da su emisije azotnih oksida bile u okviru projektovanih vrednosti i da su opet krivi meteorološki uslovi! Da li je u vazduhu bilo i amonijaka Pančevci ne mogu znati, jer analizatori mesecima ne rade i taj podatak je nemoguće proveriti?!

Iako se uporno ukazuje od strane nadležnih da azotni oksidi nisu prouzrokovali povećano zagađenje u Pančevu, Zeleni Srbije ističu da dugoročno prisutni u atmosferi azotni oksidi izazivaju kisele kiše, usporavaju razvoj biljaka i imaju štetne efekte po respiratorni sistem. Stanovništvo u blizini izvora zagađenja je u opasnosti zbog izlaganja štetnim materijama, a Pančevci su azotnim oksidima izloženi decenijama!

Emitovani sumpor dioksid (SO) i azotni oksidi (NO) u atmosferi, dolaskom u dodir sa amonijakom (NH) mogu da oksidiraju i da se pretvore u kiseline. A kiseline, nakon taloženja, menjaju hemijski sastav zemljišta i površinskih voda i time oštećuju ekosisteme. I takva “kisela kiša” na zemljište, faunu, floru i vodene površine donosi razblaženu sumpornu, sumporastu i azotnu kiselinu. Najštetnija posledice toga su, između ostalog, smanjenje vitalnosti drveća, uništavanje i oštećenja šuma, propadanje ribljeg fonda, smanjen diverzitet drugih životinjskih vrsta u vodotocima, oštećenja i degradacija plodnog zemljišta…

Nažalost, bez čistog vazduha, vode i zemljišta nema ni jake ekonomije, jer zagađenje košta, a plaća se novcem i onim što nam je najdragocenije – zdravljem. Zagađenje najviše košta zdravlja građane i građanke Pančeva.

Violeta Jovanov Peštanac,
predsednica pančevačkog Odbora
političke partije Zeleni Srbije

You may also like...