I smrad kupusa daleko se čuje

Kanal "Sukova bara"Stanovnici Futoga ponosni su na svoj svetski poznati kupus. Ipak, taj renome ima i svoju drugu stranu. Pojedini meštani tog naselja od proizvodnje kiselog kupusa imaju samo nesnosan neprijatan miris koji moraju da trpe zbog nezakonitog ispuštanja rasola u glavni futoški kanal. Obraćanja nadležnim inspekcijama još uvek nisu urodila plodom, a ukoliko se u narednom periodu ništa ne promeni, najavljuju proteste, blokadu ulica i puteva. Kanal “Sukova bara” u Futogu namenjen je za odbranu od poplava tokom obimnih padavina. Međutim, kako kažu Futožani, pojedini proizvođači kiselog kupusa odlučili su da ga koriste za ispuštanje rasola, dok se drugi preduzetnici ne libe da u njega ispuste i fekalni otpad. Rezultat je nesnosan smrad koji meštani već godinama trpe.

  • Dešava se ponekad da sednem sa unucima da jedemo, ali nas smrad uguši, pa smo prinuđeni da izađemo da prošetamo – kaže Milica Slavković.

 

Nadomak kanala nalazi se i dom za penzionere gde boravi 300 korisnika i stotinak radnika. Svi oni svakodnevno osete posledice nesavesnog zagađivanja kanala. Upravnica Doma, Anđa Beranović kaže da je neverovatno da danas kada se toliko priča o zaštiti životne sredine, neko može toliko nedgovorno da se ponaša. Ona se i sama nekoliko puta obraćala i mesnoj zajednici i inspekcijama, ali se ništa nije promenilo.

Kanal "Sukova bara" u Futogu namenjen je za odbranu od poplava tokom obimnih padavinaPokrajinska vodna inspekcija više puta je izlazila na teren i utvrđena je odgovornost nekoliko proizvođača kiselog kupusa za nezakonito odlaganje rasola u kanal. Oni su opomenuti, ali konkretnije mere nisu preduzete.Futožani su zbog toga pokrenuli i elektronsku peticiju zahtevajući konačno rešavanje problema. Među opomenutim proizvođačima je i poljoprivredno gazdinstvo “Ćulum”. Vlasnik Rade Ćulum za RTV kaže da od Nove godine nisu radili i samim tim nisu ispuštali rasol u kanal, a smrad se i dalje oseti. Kaže, da ranije kada su to i činili u pitanju su bile zanemarljive količine, a u međuvremenu su podneli zahtev za dokazivanje da rasol nije potencijalno zagađujuća materija. Inspekcija za februar planira ponovni izlazak na teren, dok građani najavljuju proteste i blokiranje Železničke ulice duž koje se proteže kanal. Futog je zasluženo svetski poznat po kvalitetnom kupusu, ali kako kažu, nezasluženo trpe posledice te titule.

You may also like...