Inventivne ideje prvog Startap vikenda

Na Univerzitetu u Kragujevcu u sklopu Adriatinn projekta održan je prvi Start ap vikend, gde su mladi preduzetnici, istraživači i studenti sa inovativnom poslovnom idejom prezentovali svoje projekte. U okviru toga je održan trening i obuka kako da na najbolji način učesnici ovog takmičenja prezentuju svoje ideje i obezbede finansijsku podršku za dalju realizaciju svojih projekata. Time je mladim početnicima data šansa da razviju svoje ideje i pretvore ih u poslovnu platformu u međunarodnom okruženju.

Start ap vikend Kragujevac 2014

  • Adriatinn projekat je IPA projekat Evropske unije gde je Univerzitet u Kragujevcu koordinator za Srbiju, radi se o PROF DR NENAD FILIPOVIĆ- koordinator projektapovezivanju akademske zajednice i privrede. Suština je da se iskoriste resursi Univerziteta. Sve prezentacije su bile veoma dobro pripremljene, prvu nagradu su podelile dve grupe, a videli smo da je to sada jedan proizvod, konkretno 3 D hologram i ja se nadam da će Start ap vikend da zaživi i dobije svoju komercijalizaciju – rekao je prof. dr Nenad Filipović, koordinator projekta.

Na ovom treningu učesnici su mogli da čuju od predavača kako da registruju svoja preduzeća u Srbiji. Šira javnost je mogla i da se upozna o značaju intelektualne svojine koja je naročito važna za preduzeća i firme a takođe i za naučno istraživačke ustanove, kao i mogućnostima konkurisanja za fondove Evropske unije. Ovaj skup je imao za cilj da poveže privredu i istraživače.

  • Na ovom skupu govorićemo o samom pojmu intelektualne svojine jer se pokazalo da mnogi kojima je to potrebno ne DRAGAN VASILjEVIĆ- Zavod za intelektualnu svoju RSrazumeju taj pojam, a puno je važan za poslovanje. Nakon toga ćemo govoriti o samim pravima intelektualne svojine i to najosnovnije patent, industrijski dizajn i žig. Naravno daćemo osnovne smernice kako se ova i druga prava intelektualne svojine štite – objasnio je Dragan Vasiljević iz Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Svoj poslovni koncept mladi istraživači su mogli da predstave pred nezavisnom komisijom koju su činili stručnjaci iz oblasti finansijskog konsaltinga i ulaganja. Iskustva u pokretanju Start ap kompanije prezentovala je i jedna beogradska firma.

  • Mi smo firma mBrain Train koja je napravila jedan proizvod koji je prvi mobilni sistem za snimanje moždanih signala IVAN GLIGORIJEVIĆ - mBrain Trainu slobodnom okruženju. Nismo znali šta je Start ap, koja je razlika između male i inovativne firme i srećom smo upoznali ljude koji su bili u formiranju neke start ap zajednice, pa su nam objasnili kako se to radi na jednom mnogo širem tržištu – rekao je Ivan Gligorijević iz firme mBrain Train.

Seaf je investicioni fond koji posluje u Srbiji od 2006. godine i ulaganjem su uradili preko 6 projekata, a od 2014. dobili su novu rundu finansiranja koje je usmereno na ulaganje u mala i srednja preduzeća koja su profitno orijentisana, postoje nekoliko godina, uspešna su u poslovanju i kojima treba dokapitalizacija kako bi unapredili svoje poslovanje. Jedan od njihovih ciljeva je da motivišu izvoz.

  • Vrlo smo zainteresovani da ulažemo u firme koje se bave energetskom efikasnošću, to može da bude ulaganje i u firme VUK ĐUKIĆ - SEAF investicioni fondkoje se bave reciklažom i obnovljivom energijom. Trenutno nema velikog znanja naših kompanija u toj oblasti i to je tek u začetku. Naš cilj je da ulažemo u firme koje mogu da sa našim finansiranjem podržimo kompanije koje bi mogle da svoje trenutne prihode udvostruče u narednih pet godina, nakon čega naš Fond gleda da izađe iz investicije kroz različite modalitete koji nama stvaraju profit – ističe Vuk Đukić iz SEAF Investicionog fonda.

Od sedamnaest ekipa, sa različitim idejama, dve su delile prvo mesto. Najbolji osim saveta, dobijaju i finansijsku podršku, a organizatori su najavili da će pobednici imati podršku i u daljem razvoju njihove biznis ideje. Dalibor Nikolić jedan od pobednika predstavio je žiriju 3D hologram.

  • Ovakav skup je odlično mesto gde možemo da izložimo ideju pred top menadžerima iz vrhunskih firmi koje posluju kod Dalibor Nikolić - prva nagradanas, pošto smo osvojili prvo mesto dobićemo od nih tokom naredne godine savete kako da se probijemo na tržištu, finansijsku pomoć koja treba da nam omogući izradu prototipa i izlazak na tržište – objašnjava Dalibor Nikolić koji je osvojio prvu nagradu.

Drugu nagradu je dobila ekipa za projektovanje brana, a treća nagrada pripala je takmičarima za projektovanje formule. To je bilo nadmetanje biznis i tehnoloških ideja kao i inovativnih rešenja.Ideje koje su mladi preduzetnici predstavili morale su ispuniti nekoliko uslova, da projekat bude u početnoj fazi, da je rezultat naučnog istraživanja, da je tržišno orijentisan i da uvodi inovaciju, što je upravo jedan od ciljeva Adriatinn projekta.

Zainteresovanim malim i srednjim preduzećima biće na raspolaganju stručna podrška, pre svega iz oblasti računovodstva, pravnih pitanja, sektora informaciono komunikacionih tehnologija, ali i ostalih oblasti koje su razvijene na Univerzitetima, a za kojima predstavnici privrede pokažu interesovanje.

You may also like...