Izaberi svoju energetsku budućnost!

Ako želimo osigurati sigurnu budućnost u kojoj će biti spriječene katastrofalne posledice klimatskih promena, emisije ugljen dioksida moraju biti drastično smanjene. Energetski sektor je jedan od vodećih emitera emisija ugljen dioksida. Zbog toga je grupa od 18 nevladinih organizacija iz regije i Evrope odlučila da kroz projekt “Strategija za održivu energiju Jugoistočne Evrope” razvije model dostupan svim zainteresovanim građanima, pomoću kojeg će da imaju pristup važnim informacijama i dobiju priliku da se i sami oprobaju u planiranju energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

Izaberi svoju energetsku budućnost!

Energetski model za 2050. godinu je prvi regionalni model sa javno dostupnim podacima, i kao takav, dat na slobodno korištenje svim građanima Bosne i Hercegovine. Model je usvojen u mnogim zemljama sveta kao i od strane Međunarodne agencije za energiju (IEA) i analizira tehničke i ekonomske aspekte smanjenja emisija gasova staklene bašte. Za svaki veliki sektor, model nudi scenarije mogućih nivoa proizvodnje i potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida do 2050. godine kao i načine uticaja na njih ulaganjem u adekvatne tehnologije.

Model/igrica je besplatan i jednostavan za korištenje. Nakon odabiranja države i jezika, pomjeranjem poluga se kontroliše proizvodnja i potrošnja energije u više sektora, od saobraćaja do domaćinstava.

Igrica za energetsku budućnost

Igrica je utemeljena na velikom broju konsultacija i procesu sakupljanja i proveravanja informacija koji je trajao preko dvije godine a cilj je smanjiti emisije za 80% u odnosu na 1990. godinu.

Igrici možete pristupiti na ovom linku: http://see2050energymodel.net/

Izcor: Centar za životnu sredinu

You may also like...