KONFERENCIJA „IZVEŠTAVANJE ZA ODRŽIVOST“

U okviru Agencije za životnu sredinu Republike Srbije, održana je danas u Beogradu konferencija „Izveštavanje za održivost“ kojom je zvanično predstavljen projekat „Uspostavljanje Centra za upravljanje životnom sredinom u Srbiji“. Osnovni cilj projekta je uspostavljanje Centra za efikasno praćenje emisija i izveštavanje u okviru Agencije za životnu sredinu, kao i povezivanje komercijalnog sektora, organa nadležnih za zaštitu životne sredine i relevantnih institucija Evropske Unije.

Okupljene visoke zvanice iz zemlje i inostranstva na Konferenciji je pozdravio Oliver Dulić, Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije kao i Njegova ekselencija gospodin Nils Ragnar Kamsvag (Nils Ragnar Kamsvåg) Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji.

Kraljevina Norveška je naime prepoznala značaj formiranja Centra za upravljanje životnom sredinom i obezbedila potrebna sredstva za ovaj projekt. Sve to u cilju podrške procesima reformi usmerenih ka jačanju saradnje Srbije sa Evropskom unijom i njenu integraciju u Uniju, izgradnji i reformi institucija uključujući unapređenje administrativnih kapaciteta na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Norveške.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici najvećih srpskih industrijskih preduzeća, predstavnici nadležnih organa na svim nivoima, obrazovnih institucija iz oblasti životne sredine kao i zainteresovane javnosti. Na konferenciji je predstavljen i ključni funkcionalni element centra – Sistem za vođenje evidencije i izveštavanje u oblasti životne sredine „TEAMS“.

Ovim projektom Ministarstvo i Agencija za životnu sredinu izlaze u susret potrebama naših preduzeća da efikasno i na ekonomski prihvatljiv način ispune svoje potrebe i obaveze u pogledu izveštavanja, kao i one buduće, koje proističu iz procesa harmonizacije naših propisa sa zakonodavstvom i standardima EU u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

Razvojem sistema organizacione infrastrukture Centra za upravljanje životnom sredinom (EMC) i softverske podrške koje imaju ugrađene modele praćenja emisija za nacionalno izveštavanje IPPC operatera kao deo EIONET mreže za izveštavanje prema EU, jačaju se kapaciteti Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije (SEPA), privrede i javno-komunalnih preduzeća. Predviđeno trajanje projekta je 30 meseci.

 

You may also like...