Kontrola bezbednosti hrane u „Merkatoru“ u Novom Sadu

voceDirektor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić sa inspektorima Odeljenja za bezbednost hrane i Goranom Papovićem predsednikom Nacionalne organizacije potrošača Srbije 5. novembra 2009. su u veleprodaji „Merkator“, u Novom Sadu kontrolisali bezbednost hrane, proizvoda biljnog i mešovitog porekla, povodom Evropskog dana zdrave hrane.

Akcijska kontrola kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda biljnog porekla je u cilju ispitivanja bezbednosti hrane u prometu, provera kvaliteta, roka trajanja i deklaracije proizvoda.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tačnije današnjom kontrolom počeo je četvrti krug provere ispravnosti proizvoda, koje se svakodnevno sprovode na teritoriji Republike Srbije.

-Cilj ovih kontrola je da se građanima Srbije obezbedi da koriste bezbednu hranu koja neće ugrožavati njihovo zdravlje, a danas proveravamo rokove upotrebe, ispravnost deklarisanja i sve ono što može da negativno utiče na kvalitet proizvoda ili kupusda dovede u zabludu potrošača, ističe Pajkić.

Dosadašnje kontrole su pokazale da generalno možemo biti zadovoljni deklarisanim kvalitetom hrane, jer samo mali broj uzoraka nije odgovarao parametrima koje predviđaju tehnički propisi.

– Ono što smo uočili kao problem prilikom ovih kontrola jesu ostaci pesticida, pre svega u svežem voću i povrću, i ti proizvodi su bili povučeni sa tržišta i uništeni, rekao je Pajkić i dodao da je Generalni inspektorat, od kada je pod njegovom ingerencijom kontrola uvoza namirnica uradio oko 40.000 analiza i da je manje od 1 odsto proizvoda bilo tehnički neispravno.

Najviše bure u javnosti je izazvalo otkriće oko 20 tona krompira uvezenog iz Crne Gore koji je sadržao kadmijum. Kazne su za sada u toj oblasti blage, jer je maksimalna kazna za prekršioce Zakona o bezbednosti hrane 3 miliona dinara, što bi se izmenama zakona o prekršajima moglo pooštriti. Dosadašnje kontrole su pokazale da je hrana na tržištu Srbije za sada bezbedna.

You may also like...