KONTROLA PROIZVOĐAČA HLEBA

hleb

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić sa saradnicima i predsednikom Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goranom Papovićem, održao je konferenciju za medije povodom prezentacije rezultata akcijske kontrole proizvođača hleba.

Ispunjenost propisa proizvođača

Ova kontrola je po broju obuhvaćenih objekata i po obimu kontrole najopsežnija akcijska kontrola Generalnog inspektorata i po prvi put su poljoprivredni inspektori preuzeli kontrolu kompletne bezbednosti. Kontrolisane su sve ulazne sirovine, kao i objekti malih i srednjih proizvođača, ali i sami proizvodi u pekarama i megamarketima.

  • Kontrolom je utvrđeno da je hleb dobrog kvaliteta i da nema mikrobioloških nedostataka. Takođe, uvideli smo gde su

    Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić

    Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić

    slabosti u pekarskoj industriji kod proizvođača koje će se uz pomoć podrške Ministarstva i inspekcije prevazići u što kraćem vremenskom periodu, da bi obezbedili potrošačima zdravstveno bezbedan hleb naveo je Pajkić.

Izvršeno je 728 kontrola kod proizvođača hleba. U 679 objekata je vršena kompletna kontrola prema postavljenim zadacima, a u ostalih 49 objekata je vršeno uzorkovanje hleba u skolopu monitoringa bezbednosti hleba na tržištu i tokom uzorkovanja je kod 7 subjekata utvrđena neispravnost po pitanju deklarisanja.

Od 679 objekata, u 236 je utvrđena neka nepravilnost – 118 se odnosilo na deklarisanje, u 3 objekta je nađeno brašno bez evidencione markice, u 172 objekta je utvrđeno da nije vršena provera bezbednosti (kvaliteta), dok je u 58 objekata utvrđena nepravilnost u vezi sa minimalnim tehničkim uslovima.

Izdato je 203 Rešenja o otklanjanju nedostataka, 22 Rešenja o privremenoj zabrani proizvodnje, 2 Rešenja o zabrani prometa, a podneto je 226 Zahteva za pokretanje prekršajnih prijava i 20 prijava za privredni prestup.

preduzete mere

Podsećamo, sredinom prošle godine usvojen je jedan od najznačajnijih zakona iz oblasti poljoprivrede Zakon o bezbednosti hrane, kojim se sveobuhvatno regulišu svi aspekti proizvodnje, prometa, kontrole i potrošnje hrane

You may also like...