Koš za čist grad

Učenici kragujevačkih osnovnih škola pokazali su na koji način treba čuvati životnu sredinu. U okviru akcije ”Koš za čist grad”. Na Đačkom trgu kod Gimnazije, takmičili su se u ubacivanju limenki u ”ekološki koš”. Akciju sprovodi Riken fond za povraćaj i reciklažu limenki u saradnji sa lokalnim samoupravama i Javnim komunalnim preduzećem ”Čistoća”.

Akcija ”Koš za čist grad”, organizovana je kao vid afirmacije programa lokalnih samouprava o odvajanju otpada i reciklaži iskorišćenog pakovanja, kao i edukacije građana o značaju zaštite životne sredine. Riken fond je ovim projektom kroz igru i zabavu, do sada uključio preko 700 učenika osnovnih škola, a kroz školske programe koje sprovode u Srbiji, svake godine sakupe preko 200 hiljada iskorišćenih limenki za piće. Ove godine u akciji Riken fonda učestvuje više od 120 škola širom Srbije.

  • Dolazimo u one gradove koji su postavili neki vid sudova za odvajanje otpada. Upravo u Kragujevcu postoji preko 300 kontejnera koji prihvataju različitu ambalažu, tako i limenke- a prema rečima Jelene Kiš menadžera ”Riken fonda”, hoćemo da ovom kampanjom skrenemo pažnju kragujevčanima da to postoji u ovom gradu.

Ova akcija je takođe podrška lokalnoj samoupravi, odnosno inicijativi grada za odvajanje otpada i reciklaži pakovanja.

  • Grad Kragujevac podržava ovu akciju koja doprinosi da se što više ljudi uključi u prikupljanje limenki. Današnjoj akciji priključilo se preko osam kragujevačkih osnovnih škola koje će se takmičiti, ali najbitnije je to da naši najmlađi sugrađani steknu naviku da je potrebno vršiti reciklažu otpada– rekao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine grada Kragujevca.

Akcija ”Koš za čist grad”, koju Riken fond sprovodi već četiri godine za redom, nakon Kragujevca biće održana u Jagodini 26. maja i 2. juna u Pančevu, kao i u Soko banji, u saradnji sa Asocijacijom ”Sport za sve”.

 

You may also like...