Kragujevačka Eko mreža

Na inicijativu Eko parka Ilina voda i Udruženja Kragujevačka inicijativa održana je osnivačka skupština Mreža organizacija za zaštitu životne sredine i čuvanja prirode Grada Kragujevca. Radi se o eko mreži ekoloških nevladinih organizacija sa područja Šumadijskog okruga. Eko mreža, organizacija za zaštitu životne sredine i čuvanja prirode grada, osniva se u cilju rešavanja zajedničkih interesa preko šezdeset nevladinih organizacija u Kragujevcu. Osnovna ulga mreže jeste da snagom svojih članica i teritorijom koju one pokrivaju, postane važan i nezaobilazan faktor u svim inicijativama, programima i projektima koji se tiču životne sredine i ljudi koji žive i rade u svojim sredinama. U svom daljem radu i razvoju Mreža će uspostavljati saradnju i povezivanje sa ostalim regionalnim i međunarodnim mrežama za životnu sredinu što će doprineti održivom razvoju grada Kragujevca. Na osnivačkoj skupštini za zastupnika i predsednika Eko mreže Kragujevca izabran je Tomislav Radović iz Udruženja Povratak prirodi.

Tomislav Radović, predsednik Eko mreže Kragujevac

  • Cilj osnivanje Eko mreže je u stvari završetak izgradnje institucija kao što su nevladin sektor. Posle dužeg perioda mi smo shvatili da je potrebno da se zajedno udružimo kako bi brže rešavali probleme vezane za ekologiju. Kao osnivači pomenute Eko mreže upisalo se 11 ekoloških organizacija iz Kragujevca, kako bi podržale pojedinačne ekološke organizacije u ostvarivanju sopstvenih inicijativa i planova rada – ističe Tomislav Radović, predsednik Eko mreže Kragujevac.

Pored toga što će se zalagati za očuvanje prirode i životne sredine grada Kragujevca Eko mreža tražiće da se ponovo formira ekološki fond, a da Skupština grada ponovo ustanovi Zelenu skupštinsku stolicu, na kojoj bi sedeo član eko mreže koji bi odlučivao o pitanjima vezanim za zaštitu, unapređenje i razvoj životne sredine.

Slađan Rakić iz Eko parka Ilina voda

  • Grad ubira ekološku taksu, ali je od 2011 godine ponovo bez ekološkog fonda, iako se u Kragujevcu od ekološkog dinara u gradski budžet slije 15 miliona dinara. Ta sredstava bila bi materijalna podrška ekološkim udruženjima da mogu da realizuju svoje projekte – objašnjava Slađan Rakić iz Eko parka Ilina voda.

Na osnivačkoj skupštini usvojen je statut Eko mreže, izabrano je radno predsedništvo i članovi nadzornog odbora, a prva radna skupština zakazana je za mesec dana, kada se očekuje da se i druge nevladine organizacije priključe mreži.

You may also like...