Kroz javne radove do ekološke sredine

U okviru javnih radova za područje Kragujevca i šest šumadijskih opština odobreno je 15 projekata, od čega šest ekoloških. Za sve projekte u Šumadijskom okrugu izdvojeno je preko 28 miliona dinara, a sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje na tim poslovima biće angažovano 236 osoba.

Zastava inproKontejner za PET ambalažu

Na ekološkim projektima, za koje će biti izdvojeno preko 10 miliona dinara, biće angažovano 78 – oro nezaposlenih lica sa evidencije nacionalne službe za zapošljavanje. Zanimljiv je projekat Zastave inpro, koji će biti drugačiji od standardnih programa iz oblasti zaštite životne sredine. On može da se svrsta u radioničarske projekte, koji poboljšavaju životnu sredinu. Radi se o izradi kontejnera, metalnih korpi, koje bi trebalo da budu postavljene u celom gradu i u kojima bi građani mogli da odlažu otpad. U okviru tog projekta zaposlene su osobe sa invaliditetom, a troje najboljih naći će i stalno zaposlenje u ovoj firmi.

 

Branko Veljović, direktor Zastave inpro

  • Sa javnim radovima se otpočelo 1. jula ove godine i uključeno je 18 –oro nezaposlenih lica, a cilj ovih javnih radova je popravka i uređenje kontejnera za PET ambalažu kao i mesta gde su oni postavljeni i to su tri mesne zajednice u Kragujevcu – Palilule, Bagremar i Erdoglija – ističe Branko Veljović, direktor Zastave inpro. Planirana je zamena i popravka oko 30 kontejnera za odlaganje PET ambalaže.

 

Javno preduzeće Sportski centar Mladost u Kragujevcu, zajedno sa Udruženjem Magma, radi na uređenju jezera Šumarice. U roku od dva meseca izgrađena je trim staza, a u planu je uređenje i druge obale jezera.

Javni radovi u Šumaricama

Živorad Filipović, direktor JP Sportski centar Mladost.

  • Ove godine bilo je planirano da se uredi i staza na drugoj strani obale jezera Šumarice, ali zbog nedostatka sredstava grad je pomogao da se i to sredi – ističe Živorad Filipović, direktor Javnog preduzeća Sportski centar Mladost. Skoro dva meseca dvadesetak radnika radiće na uređenju ove obale. U planu je da se i naredne godine nastavi sa ovim radovima kako bi građani uživali u još lepšem ambijentu šumaričkog jezera.

 

U odnosu na prošlu godinu, izdvajanje za javne radove smanjeno je za trećinu i angažovano je dvostruko manje nezaposlenih osoba. I ove godine, kada je reč o zaštiti životne sredine, angažovani su diplomirani ekolozi.

You may also like...