Letnje cvetnice i mediteranske biljke Flore ekspres

Pred nama je još jedno leto, pa je i krajnje vreme da mislite na cvetne leje, tačnije planiranje sadnje, presadjivanja i na kraju uživanja u cvetnom rezultatu. Stručnjaci Flore ekspres svojim savetima mogu da vam pomognu kako da pravilno gajite i prihranite takozvane sezonske cvetnice kao i mediteranske tropske i suptropske vrste biljaka. Sezonske cvetnice, tropske i suptropske vrste su najtraženije biljke u letnjom periodu. Mediteranske biljke tropske i suptropske, a najzanimljivija je bogumila, tropska puzavica koja potiče iz Brazila, a najčešće se gaji po sredozemlju i zovu je bungevilija kraljica leta.

Deni Marković, inženjer pejzažne arhitekture u Flora Ekspresu

  • Ova vrsta voli umereno vlažan supstrat tako da je prilikom sadnje veoma dobro ako se doda odredjena količina peska, šljunka. Inače zahteva otcedito zemljište, sunčana i topla staništa. Ova vrsta ne podnosi previše vlage u supstratu , jer previše vlage u zemljištu dovelo bi do toga da biljka prestane sa cvetanjem i odbaci list. Za ovu vrstu važi pravilo bolje manje nego više, pa treba biti umeren sa prehranjivanjem – ističe Deni Marković, inženjer pejzažne arhitekture u Flora Ekspresu.

lantana

Lantana, zimzeleni tropski žbun koji može da poraste do 2 metra, a cveta od maja do kraja jeseni. Tu možete naći i zimzelenu žbunastu vrstu koja vodi poreklo iz Australije i gaji se po celom sredozemlju, vrsta koja je izuzetno otporna na sunce. Ono na šta su ponosni u Flora ekspesu je i to što imaju citrusno voće, pa je u ponudi fortunela koja se često zove zlatna pomorandža. Ova vrsta je poreklom iz Kine, ali Krf gde se najviše gaji ovaj citrus, poznat je po pravljenju likera od ove biljke.

  • Kada je reč o gajenju biljaka veoma je važno da se izabere supstrat koji je veoma ocedit, da nema previše gline u sebi. Prilikom sadnje veoma je bitno da se supstrat previše ne stiska oko korena same biljke, zato što na primer muškatle vole dosta kiseonika u korenovom sistemu. Što se tiče zalivanja vrlo umereno sa zalivanjem, jer neke biljke vole da se skroz prosuši supstrat, a nakon toga biljku treba obilato zalivati – rekla je Deni Marković.

Kupovina

U letnjem periodu najveća potražnja je za vrstama dugog perioda cvetanja, a u toku leeta to su sezonske cvetnice i mediteranske tropske i suptropske vrste koje možete u velikom broju naći u Flora Ekspresu. Sezonske jednogodišnje ili višegodišnje cvetnice su neizbežni letnji ukras svakog vrta, a tu su i mediteranske biljke koje kreiraju sklad prirodne lepote što će vam upotpuniti odmor u vašem vrtu.

You may also like...