Livadski gušteri zaustavili veliki železnički projekat

Početak gradnje brze železnice u blizini Stuttgarta zaustavljen je zbog neobičnog razloga: hiljadu livadskih guštera koje mesto gde bi trebao da bude veliki železnički tunel smatraju svojim domom.

Stuttgart, 12. aprila 2016. – One gmižu, množe se i spavaju – i stvaraju nesnosnu glavobolju planerima velikog železničkog projekta na jugoistoku Nemačke.

Livadski gušteri zaustavili veliki železnički projekt

Troškovi premeštanja tih zakonom zaštićenih životinja takvi su da se projektantima ledi krv u žilama. Gmazovi su otkriveni tokom pregleda planirane trase između Wendlingena i Ulma, rekao je predstavnik projekta Joerg Hamann. Iako su zeleno svetlo nadležnih vlasti dobili pre više od godine dana, graditelji su morali da zaustave projekat dok ne reše problem s gušterima koji su na popisu ugroženih vrsta.

  • Hteli smo da počnemo sa radovima na proleće, ali već smo izgubili tri, četiri meseca – rekao je Hamann.

Problem je u tome što se gušteri mogu premštati samo u određeno doba godine, a nikako tokom hibernacije i razdoblja razmnožavanja.

  • Nadamo se da će nam vlasti dopustiti da najkasnije u avgustu krenemo s premeštanjem – rekao je Hamann. U suprotnom, početak gradnje mogao bi da bude pomeren do idućeg proleća.
  • Neverovatno je teško naći drugo stanište za njih – kaže Manfred Leher, čelnik železničkog projekta “Stuttgart 21”.

Koliki je trošak premeštaja jednog guštera? Oko 4000 evra. A procenjuje se da će trebati premestiti oko 10.000 zidnih i livadskih guštera.Aktivisti za zaštitu životinja nemaju razumevanja za probleme građevinara.

  • Imam utisak da im gušteric služe za skretanje pažnje s drugih problema koji su zapravo uzrokovali odlaganje – rekao je regionalni čelnik skupa “Prijatelji Zemlje” Gerhard Pfeifer.

Dve su opcije za rešenje problema. Prva, skuplja, fizičkoi je premeštanje guštera, a druga uključuje postavljanje plastične podloge kako bi im područje postalo neprivlačno pa bi eventualno same otišle.

  • Cena premeštaja guštera uopće nije visoka u poređenju s cenom tunela – kaže Pfeiffer.

Zidni gušteri nisu ugrožena vrsta jer je njihova populacija stabilna, ali to nije slučaj s livadskim gušterima.

  • One su na popisu ugroženih vrsta i pripadaju u istu kategoriju kao naprimer, mrki medved ili suri ora – naglašava Pfeifer. A što bi bilo da su našli koloniju zaštićenih medveda u Wendligenu? – zapitao je.

Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

You may also like...