Misli – delaj – utiči

Ekološki centar ”Stanište” iz Vršca uputio je svim nevladinim ekološkim organizacija i lokalnim samoupravama predlog odluke o usvajanju lokalnog akcionog plana za animiranje građana da učestvuju u odlučivanju o proceni uticaja na životnu sredinu, sa propratnim dopisom. Cilj je da se pokrenu kod svojih opština inicijativu da se plan usvoji. Ova akcija je pokrenuta u Odžacima, Vrbasu, Knjaževcu i Vršcu, sa ciljem povećanja svesti građana o značaju njihovog učešća u odlučivanju o proceni uticaja na životnu sredinu. Takođe održane su i radionice u Vršcu, Zlatiboru, na kojima su akcioni planovi razrađivani.

CEP Staniste Srbija u pokretu

  • NVO će dostaviti nacrt Lokalnog akcionog plana za animaciju građana za učešće u odlučivanju u postupku procene uticaja na životnu sredinu, za period od 2015 do 2017 godine. Reč je o opštem modelu koji svaka lokalna samouprava može izmeniti i prilagoditi potrebama i specifičnostima, usvojiti i primeniti u cilju većeg, kvalitetnijeg i delotvornijeg učešća javnosti u pomenutim postupcima – istakao je Dejan Maksimović iz ekološkog centra ”Stanište” iz Vršca.

Predloženi model sadrži aktivnosti koje bi sproveli lokalna samouprava i drugi akteri u postupku procene uticaja. Osnovni razlog za to je široko rasprostranjeno nedovoljno učešće građana (u proseku oko troje po javnoj raspravi), te je potrebno uložiti dodatne napore, iznad zakonom obaveznih, kako bi se stanje poboljšalo. Model su zajednički razradili predstavnici 9 opštinskih/gradskih uprava sa nevladinim organizacijama iz svojih zajednica, tokom dve radionice. Tom prilikom utvrđeni su ciljevi, okvirni indikatori koji se mogu prilagoditi svakoj opštini, rezultati koji se žele postići, kao i aktivnosti koje bi se mogle sprovesti u cilju animacije građana da učestvuju u odlučivanju. I aktivnosti se, mogu menjati, dodati druge, koje je lokalna zajednica u mogućnosti da sprovede, ili one za koje smatrate da bi bolje doprinele ostvarenju ciljeva.

Nacrt Plana jedan je od rezultata projekta „Misli – delaj – utiči“, koji se bavi poboljšanjem postupka procene uticaja na životnu sredinu u kontekstu evropskih integracija. Projekat sprovode Centar za evropske politike (Beograd), Ekološki centar „Stanište“ (Vršac) i Srbija u pokretu (Beograd), uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.Učešće građana u postupku procene uticaja doprinosi transparentnosti postupka, kvalitetu i legitimnosti donetih odluka. Na taj način se štiti životna sredina, javno zdravlje, ali i ostvaruje ekonomski boljitak.

You may also like...