NAGRADA VOJVOĐANSKOM FILMU O RODAMA

U Palama, od 25. do 29. septembra 2013. godine održan je 7. “Jahorina film festival”, Festival Ekološkog, Turističkog i Kratkog Promotivnog Filma.Na festival je u zvaničnoj konkurenciji prikazano 85 filmova iz 20 država, od Austrije i Azerbejdžana do Srbije, Španije i Velike Britanije. Ovaj festival je veoma značajan u regionu i ima licencu ITCO (Međunarodne asocijacije eko-tur Festivala) i član je velike porodice sličnih festivala koji se već više decenija održavaju širom Evrope i Sveta. Osnivač i domaćin Festivala je Udruženje građana za zaštitu prirodne sredine “Jahorina-fest”, a Izvršni producent je TV OSM – regionalna televizijska stanica sa Pala. Festival je organizovan u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvom okoline i turizma Federacije BiH, Fondom za zaštitu okoline Federacije, Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srpske, Gradom Sarajevo i Gradom Istočno Sarajevo.

snivač i domaćin Festivala je Udruženje građana za zaštitu prirodne sredine "Jahorina-fest", a Izvršni producent je TV OSM - regionalna televizijska stanica sa Pala
Vojvođanski dokumentarni ekološki film “Bele rode moje ravnice”autora Olivera Fojkara i Dušana Čekića, iz Novog Sada. je na ovom festival dobio Specijalnu nagradu – za naučno viđenje sveta ptica.Ovo je film o belim pticama koje već vekovima daju pečat Vojvodini. Bele rode su najpoznatije ptice naše ravnice i njihova brojnost se kreće oko 1100 parova.Film je sniman tri godine i to najviše u selima i ritovima pored reke Tamiš i Dunav. Posebna vrednost ovog filma leži u tome što je uspeo da zabeleži suptilna osećanja i specifično ponašanje roda tokom parenja, polaganja jaja, ishrane, rađanja i uginuća mladunaca.Film je podržao i projekat mladih ornitologa:„Sigurna gnezda za bele rode“, kojim se sprečava stradanje roda od strujnog udara. Producent ovog filma je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Akademsko Društvo PZP Novi Sad. Ovaj film je već dobio više nagrada kao što su:Grand Prix Festivala Gospođinci 2009., Memorijalna nagrada „Aleksandar Saša Petrović“ 16. MEFEST, Specijalna nagrada „Wladzimir Puchalski Film Festival-a“ Lođ, Poljska 2010.

 NAGRADA VOJVOĐANSKOM dokumentarnom ekološkom filmu “Bele rode moje ravnice”
Grand prix za najbolji film na festivalu je dobio austrijski film „Odiseja sova“ reditelja Istvana Nadasky. Film se bavi životom sova kukumavke, koj je neopravdano označena „glasnikom smrti“, kukuvije i ritske sove. Film otkriva tajni život ovih noćnih predatora kroz prelepe slike i prekrasne usporene snimke.
Više o festivalu na sajtu www.jahorinafest.org

You may also like...