Najbolje studentske ideje WBCInno projekta

Širenje preduzetničkog duha i razvoj kreativnosti kod mladih važno je podstaći već tokom studija, a u modernizaciji Univerziteta ključan faktor mora biti praktična primena znanja. Regionalno finalno takmičenje za najbolju studentsku ideju u okviru Tempus projekta, organizovano je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Sa ciljem podrške kreativnosti i preduzetničkog duha mladih na pet Univerziteta Zapadnog Balkana, organizovano je šest lokalnih takmičenja za najbolju studentsku ideju u okviru WBCino Tempus projekta. Takmičari su bili studenti svih nivoa studija, kao i istraživači i profesori. U finalnom Regionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju, u Privrednoj komori Srbije svoje ideje predstavilo je deset pobedničkih timova sa lokalnih takmičenja. Ideja ’’Proizvodnja plemenitih i kozmetičkih ulja’’, tima Green Chemistry pobednik je Regionalnog finala.

  • Mi proizvodimo ulja divlje ruže, od jezgra šljive, kajsije, i to su pre svega kozmetička ulja koje se Green chemistry - Miroslav Garić, Marina Miladinovićkoriste u proizvodnji krema protiv bora, koje stimulišu stvaranje kolagena, otklanjaju staračke pege, opekotine i ožiljke – objašnjava Marina Miladinović iz Green Ghemistry. Cilj im je da otvore svoju firmu i da više ne prodaju samo ulja kao sirovine već da finalizuju svoje proizvode i da prave njihove kreme protiv kožnih oboljenja.

Green chemistry - Proizvodnja plemenitih i kozmetičkih ulja

Ovaj Tempus projekat koordinira Univerzitet u Kragujevcu, a realizuje se sa 16 partnera iz Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Španije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

  • Regionalno takmičenje za najboju studentsku ideju organizovano je kao jedan od završnih Prof. Dr Vesna Mandić, koordinator projektadogadjaja na WBCinno projektu koji se realizuje od 2012 godine i koji koordinira Univerzitet u Kragujevcu. U saradnji sa PKS , Fondom za inovacionu delatnost i ostalim partnerima iz regiona organizovano je regionalno finale gde je 10 timova prezentovalo svoje ideje, a imali smo uručenje i vrednih nagrada – rekla je prof. Dr Vesna Mandić, koordinator projekta. Jedan od sponzora je bila i kompanija SBB. Jako smo zadovoljni napretkom studenata i uz podršku kancelarije za poslovnu podršku u regionu razvili su poslovne planove. Tu smo imali u proces obuke uključene i poslovne inkubatore. Imali smo prilike da vidimo da su neki timovi razvili i prototipove, i dalje ćemo ih podržavati u komunikacijama sa investitorima i planiramo njihovo povezivanje kako sa domaćim tako i sa inostranim investitorima – objašnjava prof. Dr Vesna Mandić.

 

WBC universities through strengthening of structures and services for knowledge transfer

 

U okviru novog projekta koji koordinira Univerzitet u Kragujevcu od februara 2016 godine započeće novi ciklus ovog takmičenja, a želja im je da preraste u godišnje takmičenje za nabolje studentske ideje.

  • Videli smo nekoliko jako zanimljivih studentskih ideja, koje će predstavljati dobru osnovu za Mlađan Stojanović, Fond za inovacione delatnosti RSpokretanje sopstvenog posla. Ovakvi dogadjaji su dobra prilika za studente koji se bave razvojem tih ideja da steknu uvid u kvalitet svojih inovacija i da vide šta je to potrebno da bi svoje ideje dalje unapredili i plasirali kao proizvod u budućnosti. Naše tržište je relativno malo ali je jako dobro kao ogledno tržište gde možete da vidite koliko vaša ideja vredi, a za neke malo veće projekte potrebno je izaći iz okvira naše zemlje, minimum na regionalno ako ne i šire – istakao je Mlađan Stojanović, Fond za inovacione delatnosti RS.

 

Takmičenje, koje finansira Evropska komisija u iznosu od 766 hiljada evra, doprinosi razvoju i širenju preduzetničkog duha u regionu kao i rastu konkurentskog potencijala. Takmičenje je pokrenuto u okviru Tempus projekta Modernizacija Univerziteta Zapadnog Balkana kroz jačanje strukture i usluga za transfer znanja, istraživanja i inovacije.

AHUDUDU - Proizvodnja, prerada, sortiranje i pakovanje malina

Creative Lab

 

 

 

 

EST bike chargerGreen chemistry - Proizvodnja plemenitih i kozmetičkih ulja

 

 

 

 

SCOOL

Spona - Aplikacija - Babysitter

 

 

 

 

virtual menu

TIM S - 3D edukacija

 

 

 

 

EZ – VIRTUAL KEEPERSZEBA - proizvodnja dijagnostičkih monoklonskih antitela

You may also like...