Naučnici su upravo otkrili “Mladi dijamant”

diamond garnet inclusion

Nakon analize brojnih dijamanata, geolozi su otkrili “mlade dijamante” koji će bez sumnje potresti industriju dijamanata.

Kao što već verovatno znate od ranije, dijamanti zahtevaju ekstremne temperature i pritiske za formiranje. Toliko toga, da su geolozi mislili da su neophodni uslovi topljenja ostvareni samo u ranim fazama Zemlje. Međutim, čini se da je stvaranje dijamanta, mladih dijamanata, došlo mnogo kasnije u istoriji Zemlje nego što se ranije mislilo.

Da bi to utvrdio, istraživački tim iz VU Amsterdam analizirao je 26 dijamanta koje je donirala grupa De Beers. Tražili su male nečistoće u dijamantima koje mogu dati savete o uslovima u kojima su se u početku formirali.

garnet inclusions diamond

Kao i kod gotovo svih dijamanata, postoje nečistoće, pukotine, vazdušni džepovi, strani minerali itd. Za uobičajene kupca dijamanta, te nečistoće su vrlo nepoželjne, ali za geologe, to znači da se u dijamantu skriva mnogo dodatnih informacija.

Istraživači su uzorkovali i analizirali granet, uobičajeni mineral koji se nalazi u Zemljinm omotaču, koji je nečistoća unutar dijamanata. Koristeći se tehnikom izotopa Sm-Nd datirani su umeci garneta u okviru ovih 26 dijamanata..

Iznenađujuće, tim je otkrio da je bilo dve grupe dijamanata, jedan iz arhaičkog eona (2,95 milijardi godina starosti), a drugi iz proterozočkog eona (star oko 1,15 milijardi godina). Poslednji je daleko mlađi nego što su geolozi mislili do su postojali uslovi za proizvodnju dijamanata.

Trevor Nace je geolog, saradnik Forbsa, osnivač Science Trends i avanturista. Pratite njegovo putovanje @trevornace.
Izvor: Forbes

You may also like...