Nezakonit lov vabilicama

andor-luhovic-zpNa poziv ekoloških udruženja „Hrast“ iz Krivaje i „Arkusa“ iz Bačke Topole, Zelena patrola je obišla lovišta u okolini Bačke Topole, zbog pojave zakonom zabrenjenog načina lova na prepelice. Trenutno se u okolini Bačke Topole nalazi veliki broj stranih lovaca, prvenstveno zbog lova na prepelice. Tokom lova, koriste razne vrste vabilica kako bi sebi olakšali lov. Korišćenje vabilica je zakonom zabranjeno, ali zbog velike količine novca koje strani lovci donose, lovačka udruženja koja su staratelji lovišta, ne sprečavaju korišćenje vabilica, ističe Markov Rokvić koordinator Omladinskog ekološkog kluba dodavši da je ovo problem koji traje već godinama i potrebna je široka akcija kako bi se sprečio. Ekološka udruženja organizuju stalna noćna dežurstva u saradnji sa policijom, i uspeli su da oduzmu više komada vabilica. Zato Omladinski ekološki klub poziva sve nadležne institucije da pristupe ovom problemu, a građane da prijave svaki problem koji primete, jer jedino zajedničkim naporom kako kaži uspećemo da sačuvamo našu životnu sredinu.

marko-rokvic-oekZelena patrola je takođe dobila poziv od strane ekoloških udruženja na teritoriji Vojvodine u kojem iznose problem o nezakonitom lovu vabilicama na grlice I prepelice. Ovaj problem je već godinama prisutan na teritoriji Vojvodine, a da je tako govori podatak da je pre nekoliko godina bila afera sa hapšenjem u kojima je bio izlovljen veliki broj zaštićenih vrsta, koje su na granici otkrivene.

Sve evropske zemlje shvatile su značaj očuvanja biološke razvnorvrsnosti te su u tom smislu donele zakone o zabrani lova na ptice čija se brojnost u proteklih godina znatno smanjuje. A da ne pričamo o tome kako su sve migratorne vrste zajedničko dobro svih stanovnika evrope ida su samo u preletu iznad naše zemlje i da bi mi kao odgovorni građani trebalo da vodimo računa da im obezbedimo siguran put na jug.

Zelena patrola ukazla je na činjenicu da naše institiucije ne rade svoj posao, u ovom slučaju je u pitanju lovna inspekcija iz Subotice, koja uprkos očiglednim i brojnim dokazima o zloupotrebi vabilica pri lovu grlica i prepelica nije se odazvala na brojne pozive građana kao i ekoloških udruženja. Ovo ignorisanje problema od strane nadležnih institucija kako kažu, ohrabruje i druge uzurpatore u oblasti zaštite životne sredine, obeshrabruje građane koji gube poverenje u državne institucije.

Trebalo bi upoznati javnost o bahatom ponašanju stranih lovaca koji u jednom lovu ustrele oko 250 jedinki grclica i prepelica dok se u normalnom lovu ustreli maksimalno 25 tako da za „male pare“ imaju dobru „zabavu“ pri kojima ugrožavaju i druge životinjske vrste i uznemiravaju lokalno stanovništvo.

vzi

  • Apelujemo na lovačka društva, institucije i građane da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se stalo na kraj besomučnom i nekontrolisanom ubijanju ovih vrsta čija brojnost je na granici ugroženosti ističu članovi Zelene patrole.

Povodom ovog problema oglasila se i Vojvođanska zelena inicijativa istakavši da u nizu ekoloških katastrofa koje nam se svakodnevno dešavaju ovo je još jedna ne manje dramatična od ostalih ali na veoma jasan način ukazuje kako smo kao društvo oguglali i postali ravnodušni prema budućnosti naše dece. Jer posledice ovakvog ponašanje će najviše pogoditi buduće generacije, *u pitanju je sumrak civilizacije*, ističe Ruža Helac predsednica Vojvođanske zelene inicijative.


 

You may also like...