Noć istraživača u Kragujevcu

U Kragujevcu je prvi put održana Noć istraživača u kojoj je preko 50 naučnika i istraživača afirmisalo nauku kako bi je što više približili mladima. Na ovom naučnom događaju zainteresovani su mogli da upoznaju svet robotike iz drugog ugla, upoznaju se sa tajnom genetike, saznaju nešto više o fizičkoj hemiji, ko su najuspešniji bioinženjeri i šta je novo na ovom polju. To je bila prilika da vide kako se proizvodi energija, kako izgleda morsko dno ili aktivni vulkan, kao i da zavire u čudesni svet životinjskih organizama, slatkih voda i njenih manje poznatih stanovnika. Ova nezaboravna zabavno istraživačka avantura održana je na nekoliko lokacija u gradu.

Noć istrazivača u Kragujevcu

prof. dr Nenad Filipović, prorektor za međunarodnu saradnju

  • Prvi put u Kragujevcu smo dobili projekat od Evropske unije Horizont 2020 i ja se nadam da će to biti tradicija. To je prilika da se pokaže šta se sve dešava na Univerzitetu u Kragujevcu kada je reč o nauci. Uključeni su svi fakulteti sa kragujevačkog Univerziteta, iz svih oblasti inženjerstva, bioinženjeringa, pravljenja formule, termalna kamera i razni drugi uređaji sa Fakulteta inženjerskih nauka. Na naučnom kafeu doći će stručnjaci sa kragujevačkog Univerziteta gde će moći posetioci da ih pitaju sve što ih bude interesovalo, kao na primer čime se bave istraživači u oblasti industrijskog inženjerstva ali takođe da otkriju i ko su naši najuspešniji bionžinjeri i šta je novo na ovom polju–  istakao je prof. dr Nenad Filipović, prorektor za međunarodnu saradnju.

Najmladji sugrađani su se sa zadovoljstvom družili sa mikroskopom i zahvaljujući timu sa Instituta za biologiju i ekologiju mogli da pogledaju različite strukture na nivou molekula, zavire u sadržaj ćelije, uoče razlike između biljnog i životinjskog sveta.Naravno i da zavire u čudesni svet živopisnih organizama slatkih voda.

Filip Vukajlović sa Instituta za biologiju i ekologiju

  • Institut za biologiju i ekologiju predstavio je bubice, ćelije, kako ljudska ćelija izgleda pod mikroskopom. Izloženi su insekti različitih staništa, pre svega vodeni insekti, a drugi su pre svega insekti hrastovih šuma, različiti tvrdokrilci, noćni leptiri, a treći su livadski insekti– objasnio je Filip Vukajlović sa Instituta za biologiju i ekologiju. Postavljeni su različiti mozaici napravljeni od insekata, a koji su rad studenata sa ovog Instituta.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program EU za istraživanje i inovacione delatnosti u podprogramu Marija Sklodovska Kiri. Brojni zainteresovani posetioci su zahvaljujući PMF i Institutima za fiziku i hemiju , zakoračili u čaroban svet hemije, gde ništa nije onako kako izgleda i nemoguće često postaje moguće.Mogli su da se vrate i u vreme čuvenog Nikole Tesle i da se rukuju instrumentima koje je on izumeo.

Dr Jelena Đurđević sa Instituta za hemiju

  • Mi smo na svom štandu izložili veliki broj hemijskih eksperimenata, kao što su nevidljivo pismo, hemijski korali, napravili smo hemijski koktel, kameleona- rekla je dr Jelena Đurđević sa Instituta za hemiju.

Zaljubljenike u nauku loše vreme nije sprečilo da izađu na sastanak sa oko pedeset istraživača, a najviše je bilo osnovaca koji su se prethodnih dana u svojim školama družili sa naučnicima i istraživačima.Zato su i došli na Noć istraživača da prošire svoja znanja i upuste se u nove naučne izazove. Njihovu pažnju zaokupio tim kragujevačkih gimnazijalaca, koji su raznim naučnim eksperimentima pokazali kako se uzgajaju kristali, šta su tektonski pokreti, kako da prepoznate koje biljke su jestive, jednom rečju omogućili su im da kroz igru otkriju svet oko sebe.

You may also like...