OČISTIMO SRBIJU

Ministar Oliver Dulić Akcija “Očistimo Srbiju”, biće u ovoj godini prioritet Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Ministar Oliver Dulić najavio je i akciju na uklanjanju otpada kao i izgradnju postrojenja za preradu industrijskog otpada.

U ovoj godini biće sprovedena akcija “Očistimo Srbiju”, koja će početi 1. marta i u kojoj će biti uložen veći deo sredstava namenjenih za zaštitu životne sredine u budžetu. Namera je da ova godina bude ona u kojoj ćemo insistirati na tome da se “Srbija očisti” rekao je Dulić I dodao da Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Fond za zaštitu životne sredine planiraju da investiraju 6,5 miliona evra u tu akciju.

Akcija će počivati na “četiri stuba”, čiji je cilj podizanje svesti građana, akciji na terenu u okviru koje će biti uklonjene divlje deponije, smetlišta, razvoju eko industrije u cilju reciklaže otpada i uključivanje u akciju javnih manifestacija poput Egzita ifestival trubača u Guči .

Srbija ima ogromne količine opasnog otpada za čije će uništavan je , ove godine biti pronađena odgovarajuća lokacija. Ministar Dulić je rekao da je Evropska unija obezbedila Srbiji 14 miliona evra za izgradnju postrojenja za uništavanje opasnog otpada, koji se zbog nedostatka opreme sada izvozi po skupim cenama. Taj novac će stići u Srbiju čim se bude pronašla adekvatna lokacija za postrojenje, na kojoj će godišnje moći da se obradi, neutralizuje ili uskladišti 43.000 tona otpada.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, apelovalo je na Skupštinu Srbije da usvoji što pre Zakon o upravljanju otpadom i Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu. U planu je i uvođenje ekologije kao trećeg izbornog predmeta u osnovnim školama. Ministarstvo je formiralo i Nacionalno telo za primenu mehanizma čistog razvoja, čime su stvoreni uslovi za početak primene Kjoto protokola, bez koga Srbija ne može ući u Evropsku uniju.

You may also like...