Održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji

Regionalna konferencija „Prostor bez granica – sprovođenje EU politika za održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji“ održana u Gornjem Milanovcu, označila je završetak aktivnosti na projektu ’’Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji’’, koji je, u dve faze, realizovan u periodu od decembara 2008. do oktobra 2012.

Ovaj projekat je sproveden u partnerstvu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Beogradske otvorene škole

Ovaj projekat je sproveden u partnerstvu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Beogradske otvorene škole. Regionalna konferencija predstavlja završetak aktivnosti na sprovođenju kapaciteta uprave za pristupanje Srbije EU. Projekat je finansijski podržalo Ministarsvo inostranih poslova Kraljevine Norveške kroz program bilateralne saradnje Vlada Kraljevine Norveške i Republike Srbije. Namenjen je lokalnim samoupravama na području Podunavskog, Moravičkog, Pomoravskog, Rasinskog, Šumadijskog i Topličkog okruga, koje zbog svog geografskog položaja nisu u mogućnosti da koriste sredstva koje EU plasira za programe prekogranične saradnje.

Projekat je finansijski podržalo Ministarsvo inostranih poslova Kraljevine Norveške kroz program bilateralne saradnje Vlada Kraljevine Norveške i Republike Srbije

  • Kroz ovaj projekat obučeno je 720 predstavnika javne uprave sa svih nivoa organa vlasti, a podrazumevao je široku javnu kampanju čiji je cilj bio da u Srbiji promoviše evropske vrednosti i standarde, zato što su upravo te procedure neophodne za dalje reforme pre svega u oblastima zaštite životne sredine, ruralnog razvoja, EU fondova i programa zaštite potrošača. Ovaj projekat radi na osnaživanju lokalnih samouprava u procesu evrointegracija, i on – prema rečima ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji Nila Ragnara Kamsvaga, ima za cilj povezivanje organizacija civilnog društva i građana. Politika Norveške je već dugi niz godina takva da pruža podršku projektima koji se bave obukom državnih službenika u cilju prilagođavanja i lakše implementacije svih propisa koji su neophodni u toku evropskih integracija – istakao je on.

 

Aktivno, pravovremeno i delotvorno uključivanje lokalne samouprave u proces evropske integracije, definisanje i realizovanje prioriteta za jačanje i razvoj sopstvenih kapaciteta jedan je od ključnih faktora za uravnotežen i održiv privredni i društveni razvoj, rečeno je na regionalnoj konferenciji.
Panelni deo diskusije na konferenciji bio je posvećen razmatranju novih mogućnosti koje se pružaju lokalnim zajednicama da kroz evropske fondove razvijaju svoje potencijale i rešavaju konkretne probleme. Pokrenuta je i rasprava o ulozi lokalnih samouprava u novim finansijskim ciklusima EU programa i fondova dostupnih Srbiji.

Evropska unija sa svoje strane nudi dvosmernu pomoć, sa jedne strane set već postojećih pravila, a sa druge nudi finansijsku pomoć

  • Evropska unija sa svoje strane nudi dvosmernu pomoć, sa jedne strane set već postojećih pravila, a sa druge nudi finansijsku pomoć koja nije zanemarljiva, od 2000 godine pa na ovamo iznosi preko 2 milijarde evra – istakao je Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Cilj projekta je upoznavanje državnih službenika sa pravilima i standardima EU od zaštite životne sredine do politike razvoja sela kao i sa finansijskim instrumentima odnosno fondovima EU koji su namenjeni upravo lokalnom održivom razvoju – dodao je Majstorović.

Republika Srbija u periodu od 2007. do 2014. godine iz fondova EU na raspolaganju ima 200 miliona evra godišnje, koje može da iskoristi za kreiranje projekata koje treba da približe Srbiju evropskim standardima, od ekologije do izgradnje infrastrukture. O razmatranju novih prilika koje se pružaju lokalnim zajednicama da kroz evropske fondove razvijaju svoje potencijale i rešavaju konkretne probleme, govorilo se u okviru ekspertskog panela „Podrška primeni EU standarda u lokalnim samoupravama kroz EU programe i fondove“.
Beogradska otvorena škola predstavlja organizaciju civilnog društva koja već 19 godina kroz dodatno obrazovanje različitih kategorija nosilaca društvenih promena i stručnu podršku institucijama, svojim radom može da doprinese razvoju društva zasnovanog na demokratskim principima.

Za evropske integracije su potrebni ljudski resursi, to je proces korenitih reformi u različitim oblastima društva.

  • Za evropske integracije su potrebni ljudski resursi, to je proces korenitih reformi u različitim oblastima društva. Potrebna je razvijena uprava na nacionalnom nivou koja može da prati evropske propise i da ih primenjuje. Naša Vlada obećava, Skupština usvaja zakone – harmonizuje propisima EU, ali velika većina mora da se primeni na lokalnom nivou. Imamo dobar primer za propise iz oblasti životne sredine, vrlo dobri pokazatelji u stepenu harmonizacije, dobri zakoni ali svi znamo da je njihova primena na veoma niskom nivou. Šta nam vrede najbolji zakoni kada na lokalu ne postoje ljudi koji će da ih primene. To je i razlog zašto se mi bavimo razvojem ljudskih resursa, obrazovanjem službenika na lokalnom i centralnom nivou – istakao je Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

Regionalna konferencija predstavlja završetak aktivnosti na sprovođenju kapaciteta uprave za pristupanje Srbije EU

Pored konferencije organizovana je i radionica sa srednjoškolcima, o značaju evropskih integracija i uticaju koji njihov proces ima na njihov život i budućnost. U neformalnoj diskusiji bilo je reči o tome šta za mlade predstavljaju evropski standardi i vrednosti. Posebna pažnja posvećena je pitanjima privrednog razvoja i zapošljavanja, zatim pitanjima visokog obrazovanja i unapređivanja kvaliteta života mladih u njihovim lokalnim zajednicama. Srednjoškolci su naglasili da, ukoliko želimo da vidimo pozitivne promene u društvu, prvenstveno moramo napraviti promene u nama samima.

You may also like...