ODRŽIVOM GRADNJOM DO ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Kako je sektor zgradarstva energetski najzahtevniji sektor u Evropi i Srbiji na koji se odnosi preko 40% ukupne potrošnje energije i najvećom emisijom CO2, CEDEF je organizovao konferenciju na temu: ”Održivom gradnjom do energetske efikasnosti” sa ciljem da se istakne značaj i neophodnost primene koncepta održive gradnje, kao i mogućnost povećanja energetske efikasnosti u zgradarstvu primenom energetskih pasoša.

CEDEF konferencija Odrzivom gradnjom do energetske efikasnosti

Sektor zgradarstva je energetski najzahtevniji

U Srbiji postoji oko 3 miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja od 150 do 200 kWh po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 100 do 130 kWh . Uvođenje energetskih pasoša poskupeće izgradnju za oko 5%, a povraćaj uloženih sredstava može se očekivati za 5 do 6 godina.

 

  • Strateški cilj Republike Srbije je uvođenja principa energetske efikasnosti. U tom smislu, stupanjem na snagu zakona i zakonskih akata, svi novi objekti moraju biti projektovani, građeni i korišćeni u skladu sa propisanim standardima energetske efikasnosti. Naročito je važno da država ukaže na značaj doslednog sprovoženja propisa, ali i da kroz program subvencija u početku primene, omogući da što veći broj investitora promeni svest o neophodnosti uštede energije. Takođe, planirano je da Ministarstvo do juna 2013. godine  donese i Uredbu o građevinskim proizvodima – naglasio je Miodrag Jocić, državni sekretar, Ministarstvo građevine i urbanizma Republike Srbije.

 

  • Država je u obavezi da sprovodi akcioni plan kojim je planirana ušteda energije od 9% u finalnoj potrošnji do 2018. godine. Stoga je polovinom decembra 2012 godine predstavljen Zakon o racionalnom i efikasnom korišenju energije kojim se tačno preciziraju smernice za ostvarivanje veće energetske efikasnosti – istakao je Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Sve više se govori o racionalnoj upotrebi energije, i vremenom je ova tema postala nezaobilazna u skoro svim oblastima života. U Srbiji svest o uštedama i koristima koje donosi primena tri osnovna elementa energetske efikasnosti – stvaranje energije, njena održivost uz istovremenu brigu o zdravlju značajno je porasla poslednjih godina. To je rezultat sistematske edukacije u kojoj je i Ceresit uz dugogodišnje partnerstvo sa CEDEFom odigrao važnu ulogu.

 

  • Sektor zidarstva je energetski najzahtevniji sektor u Evropi, pa i u Srbiji, a na koji odlazi preko 40% ukupne potrošnje energije. Izdavanje energetskih pasoša, tj. sertifikata objektima koji svojim osobinama zadovoljavaju standarde savremene gradnje koja podrazumeva unapređenje energetske efikasnosti rezultat je potrebe da se primenjuju energetski efikasna rešenja i tehnologije radi smanjenja tekućih troškova. Ceresit, brend kompanije Henkel, već dugi niz godina kroz Ceretherm sistem proizvode nudi rešenja za uštedu energije, to je ujedno jedini termoizolacioni sistem na tržištu koji nudi 25 godina dugotrajnosti. Važno je napomenuti da se investicije u termoizaloacione sisteme najnovije generacije veoma brzo isplate, već u periodu od 3 – 7 godina – izjavio je Jovan Šarenac, direktor Adhezivnih tehnologija, CERESIT.
  • Održiva gradnja je prvi i veoma bitan uslov za komforno i savremeno stanovanje. Izborom adekvatnog sistema za grejanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu sanitarne vode zaokružujemo komfor života na najvišem nivou. Danas svako može da sebi obezbedi ovaj komfor korišćenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem efikasnosti svojih uređaja. Nemački proizvođač opreme za grejanje, klimatizaciju i ventilaciju, Vaillant, uz pomoć vrhunske tehnologije je proizveo uređaje koji uz veliki stepen efikasnosti koriste energiju Sunca, akumuliranu u zemlji, vodi i vazduhu – istakao je Zoran Biserčić, direktor Viallant-a.

Energetski menadžment počinje merenjem energije, tako da se podrazumeva ugradnja merila utroška toplotne i električne energije. Elementi regulacije i upravljanja potrošnjom energije su dostupni svakoj stambenoj jedinici u objektu kolektivnog stanovanja, što čini njene vlasnike obaveznim da ih primenjuju i troše energiju na racionalan način.

You may also like...