Organsko pčelarstvo

Na šestom Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujecu, Savez pčelarskih organizacija Srbije potpisao je memorandum o saradnji sa belgijskim pčelarskim Savezom. Ovo je početak saradnje u pogledu evropske inicijative tj. Evropskog parlamenta za spas pčela, jer u Evropi kao i kod nas pčele polako nestaju.

  • Evropski parlament je dao nalog evropskoj komisiji da sačini strategiju za spas pčela, a nešto slično smo i mi pokrenuli u Srbiji kaže dr Rodoljub Živadinović, predsednik pčelarskog Saveza Srbije. Ovaj memorandum je prvi korak direktne saradnje sa jednim pčelarskim savezom u Evropi nakon Slovenije ističe Živadinović i dodaje da tu saradnju žele da što više šire kako bi se u Srbiji što pre uveli propisi slični onim u Evropskoj uniji jer svi znamo da kada ne bi bilo pčela na Planeti Zemlji ne bi bilo ni ljudi.

Mi smo jedna od retkih zemalja u okruženju koja za suzbijanje bolesti pčela ima registrovane ekološke preparate, ali na žalost još uvek ih mali broj pčelara koristi. To se polako menja i sve više je onih koji koriste preparate koji su dozvoljeni.

  • Jedna od perspektiva za našu zemlju je organsko pčelarenje koje prema rečima Živadinovića još uvek u Srbiji nije zaživelo, imamo samo dva sertifikovana pčelinjaka.dr Rodoljub Živadinović i Albert Vandijck

Organsko pčelarstvo podrazumeva da pčelinjak bude postavljen na mestu gde u prečniku od 3 kilometara nema nikakvih zagađivača, da se ne đubri veštačkim đubrivima i ne tretira pesticidima. Tek onda pčele mogu da sakupljaju organski med, ali to podrazumeva da pčele moraju da budu na organskom vosku, organskim preparatima na suzbijanju bolesti. Kako se tržište sa organskom hranom bude širilo tako će i interesovanje pčelara za organskom proizvodnjom biti sve veća.

pčelinjak

Belgijska federacija pčelarskih udruženja sarađuje sa određenim institucijama u Belgiji koje vrše stalnu kontrolu i nadzor naših proizvoda tako da je to ekološki čist proizvod koji izvozimo u zemlje Evropske unije.kako kaže Albert Vandijck potpredsednik Udruženja.

Memorandum koji je potpisan na ovom sajmu pre svega je značajan zbog neke dalje saradnje u vidu edukacije, razmene znanja između ove dve zemlje, a u nekoj daljoj budućnosti može doneti dosta novca pčelarstvu u Srbiji.

You may also like...