Otvoren konkurs za „Zelene ideje” 2016.

Otvoren je konkurs Nacionalnog foruma za zelene ideje, koji četvrtu godinu zaredom organizuje Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler (RBF) i Erste Bankom.

Konkurs je pokrenut sa idejom da prepozna i pruži podršku inovativnim projektima zasnovanim na principima održivog razvoja koji mogu da ostvare značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremenu zaštitu životne sredine.

ZELENE IDEJE

Na konkurs koji će trajati do 2. maja, mogu se prijaviti pojedinci, udruženja i mala preduzeća i preduzetnici.

Tri ideje sa najvećim potencijalom za unapređenje kvaliteta života društvene zajednice dobiće po 5.000 dolara koji su namenjeni realizaciji ideje, a biće i dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period.

 • Prethodne tri godine kroz konkurs je podržano devet uspešnih poslovnih ideja, a uložena sredstva svih dosadašnjih Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.partnera na projektu prelaze iznos od 100.000 dolara. Pored finansijske podrške, dobitnicima nagrada obezbedili smo dodatnu podršku u vidu konsultacija, mentorstva i razmene iskustava. Verujemo da će uspešni primeri dosadašnjih dobitnika u razvijanju održivih biznisa podstaći i druge da budu preduzimljivi i na taj način doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica –  istakla je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

U ime Udruženja za lokalni razvoj Kamenica iz Niša, Dejan Mitić je predstavio međunarodni ekološki kamp za mlade „Treehouse camp”, koji će kroz ponudu različitih kulturno-sportskih aktivnosti biti otvoren za sve posetioce od 1.maja. Projekat obuhvata oživljavanje turističkih potencijala izletišta Kamenički vis u blizini Niša i pokrenut je zahvaljujući trećoj nagradi na prošlogodišnjem Nacionalnom i prvoj nagradi osvojenoj na regionalnom forumu „Filantropija za zelene ideje“.

 • Treba veoma ceniti pristup koji imaju preduzetnice i preduzetnici koji rade u duhu zelenih ideja, jer oni osim svih Vladimir Todorović, ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste Bankeaspekata o kojima mora da vodi računa bilo koji biznis, posebnu pažnju obraćaju na društveni i ekološki efekat na zajednicu. Pokušaćemo u tome da im pomognemo i finansijski i savetodavno, – izjavio je Vladimir Todorović, ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste Banke.

Pobednici konkursa biće u prilici i da svoje projekte predstave na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF) koji će biti održan u Srbiji u julu 2016. godine, a najbolji će dobiti dodatnih 10.000 dolara.

 

Kriterijumi za odabir ideja:

Projektna ideja koju prijavljujete na konkurs treba da ravnomerno obuhvati sve elemente održivog razvoja, odnosno da pored finansijske održivosti, ima značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u zajednici. Ideje će biti selektovane u skladu sa sledećim kriterijumima:

 • Projekat je još uvek u početnoj fazi razvoja;
 • Ideja je jedinstvena i inovativna u odnosu na druge projekte u zajednici;
 • Projekat se, pre svega, oslanja na lokalne reurse, uključujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština;
 • Projekat sadrži plan za ekonomsku održivost, tj. nacrt poslovnog plana;
 • Projekat uključuje plan zaštite i unapređenja životne sredine, tj ekološke održivosti;
 • Projekat je zasnovan na odgovarajućim informacijama o lokalnom tržištu, prepoznaje konkurenciju i komparativne prednosti svoje ideje;
 • Projekat podržava obnavljanje lokalne ekonomije i aktivnije povezivanje ljudi sa svojom lokalnom zajednicom;
 • Projekat do trenutka prijavljivanja na konkurs nije dobio bilo kakvu novčanu podršku od strane lokalnih i državnih institucija, lokalnih ili međunarodnih donatora, fondacija, razvojnih agencija i sl.

Ko može da konkuriše:

Na konkurs se mogu prijaviti registrovana udruženja prema Zakonu o udruženjima, kao i mala preduzeća i preduzetnici koji imaju godišnji obrt manji od 10.000 evra i pojedinci.

Rok za konkurisanje:

Konkurs je otvoren od 7. aprila i trajaće do 2. maja 2016. godine.

Prijavni formular:

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs prijavljuju putem Prijavnog formulara.
Popunjen prijavni formular potrebno je poslati do 2. maja 2016. godine do 17 časova, elektronskim putem na adresu: zeleneideje@tragfondacija.org

Procedura dodele donacija:

Donošenje odluka o tome koje ideje će biti podržane odvija se u dve faze:

 • Kancelarija Trag fondacije će od svih podnetih prijava, a na osnovu kriterijuma navedenih u Pozivu, odabrati do 12 podnosilaca prijava koji će biti pozvani da predstave svoje projektne ideje na Nacionalnom forumu, jednodnevnom događaju koji će biti organizovan krajem juna u Beogradu.
 • Učesnici Foruma će svoje projekte ideje predstaviti pred Selekcionim odborom sastavljenim od stručnjaka iz oblasti ekonomije, ekologije, biznisa, a prezentacije mogu biti usmene, u formi power point -a ili kratkog filma. Ukupno trajanje prezentacije sa vremenom za pitanja i odgovore je najviše 15 minuta. Selekcioni odbor će odabrati tri najbolje ideje koje će biti nagrađene novčanom nagradom u iznosu od 5.000 dolara u dinarskoj protivvrednosti za realizaciju ideja u svojoj lokalnoj zajednici.

Fond za nagrade obezbedili su Trag fondacija (uz podršku RBF-a) i ERSTE Banka.

Pored finansijske podrške, Trag fondacija i ERSTE banka će dobitnicima nagrada obezbediti dodatnu podršku u vidu konsultacija, mentrostva, edukacija i razmene iskustava kako bi pružili im dugoročnu podršku u realizaciji poslovnih ideja.

Pored nagrade na nacionalnom Forumu, sve tri nagrađene ideje učestvovaće u julu 2016. godine na regionalnom Forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) koji će ove godine biti organizovan u Srbiji, uz mogućnost da se takmiče za dodatnu nagradu od 10.000 dolara.

Pogledajte više na: Trag fondacija

You may also like...