Otvoren Međunarodni sajam kamena “Stone expo”

Pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, na Šumadija sajmu u Kragujevcu počeo je drugi Medjunarodni sajam kamena i prateće Sajam kamena ‘’Stone expo’’industrije “Stone expo” koji će biti otvoren do 21. marta. Pored 50 -ak domaćih proizvođača na Sajmu učestvuje i dvadesetak iz inostranstva i to firme iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Belgije, Češke, Švajcarske, Italije i Južnoafričke Republike.

Na sajmu učestvuju firme koje se bave eksploatacijom, preradom, ugradnjom i prometom kamena – mermera, granita, tehničkog kamena, istraživanjem i projektovanjem u oblasti geologije, rudarstva, arhitekture, gradjevinarstva, proizvodnjom i prometom mašina i alata i sredstava za zaštitu i restauraciju kamena.

  • Ovo je priča koja je započeta u Kragujevcu prošle godine i koja će trajati još dugo. Pored organizovanja

    Zoran Đajić, predsednik Udruženja ‘’Kamen Srbije’’

    ovakvih sajmova jedan od ciljeva Udruženja jeste i ekološka zaštita životne sredine i zdravlja ljudi od štetnih uticaja eksploatacije i prerade kamena – ističe Zoran Đajić, predsednik Udruženja ‘’Kamen Srbije’’, jer ako se na primer bez zaštite opreme obrađuju stene koje imaju puno kvarca mogu da budu štetne po zdravlje ljudi.


Tokom trajanja Sajma biće organizovana stručna predavanja i savetovanja, strukovni sastanci, nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi mozaika, skulptura i nakita od kamena.

U okviru “Kamene kolonije” tokom sajma radiće radionica za izradu mozaika od kamena.
Ruke na sajmu kamenaAlati za obradu kamenaOrganizator ove jedinstvene sajamske manifestacije te vrste u Srbiji i na Balkanu, koja ove godine nosi slogan “Da se skameniš”, jeste Udruženje za eksploataciju i preradu kamena “Kamen Srbije”.

You may also like...