„Parkovi Dinarskog luka“ u Banja Luci

WWF već šest godina uspešno sarađuje s ministarstvima odgovornim za zaštitu prirode u regionu Dinarskog lukaPredstavnici zaštićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz regije Dinarskog luka, od Slovenije do Albanije, okupili su se 19.11.2012. u Banja Luci na međunarodnoj konferenciji, koju je, u sklopu projekta „Parkovi Dinarskog luka“, organizovala svetska nevladina organizacija za zaštitu prirode – WWF.
Tokom pet dana učesnici konferencije mogli su da saznaju o koristima zaštićenih područja, o zaštićenim područjima u kontekstu Evropske unije, održivom turizmu i klimatskim promenama.

  • Sigurna sam da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regiona, da će dovesti do kvalitetne razmene ideja i iskustava koje će doprineti da nacionalni i parkovi prirode na području Dinarskog luka postanu mesta koje će posećivati brojni turisti iz celog sveta.Želim da se zahvalim svetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF, koja je i koordinator ovog projekta, Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške i Mava fondaciji, finansijerima ovog projekta- istakla je ministarka za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić, na konferenciji za novinare uoči otvaranja konferencije.

WWF već šest godina uspešno sarađuje s ministarstvima odgovornim za zaštitu prirode u regionu Dinarskog luka i kao jedan od proizvoda te saradnje, u januaru 2012, započet je projekat “Parkovi Dinarskog luka”. Glavni ciljevi ovog projekta su stvaranje mreže 75 parkova, unapređenje održivog turizma u regionu i svaranje slike o parkovima Dinarskog luka, koji bi u svetu trebalo da bude prepoznat poput Alpa ili Karpata.

  • Broj zaštićenih područja u svetu je u porastu. Procenjuje se da danas na planeti postoji preko 130 000 zaštićenih područja, koja pokrivaju oko 12% površine planete. U Srbiji, samo oko 6% teritorije čine zaštićena područja, što je znatno ispod svetskog proseka. Osim uspostavljanja novih zaštićenih područja, potrebno je i unaprediti upravljanje u postojećim zaštićenim područjima, što je jedan od ciljeva ovog projekta. Pored toga, ova konferencija ujedno predstavlja i prve korake pri ostvarivanju ugleda Dinarskog luka u Evropi i svetu. Da bismo zajedno predstavili prirodno blago koje krasi našu regiju, napravili smo brend “Parkovi Dinaridi” i započeli saradnju sa turističkim sektorom u zemljama Dinarskog luka – navodi Duška Dimović, direktor WWF-ovog programa za Srbiju.

Projekat „Parkovi Dinarskog luka“ trajaće tokom naredne tri godine.

You may also like...