Partnerstvom za prirodu kroz nove programe o zaštiti prirode

Zavod za zaštitu prirode Srbije i Supernatural udruženje građana sklopili su sporazum o saradnji na osnovu kojeg će u budućnosti zajednički realizovati akcije usmerene na projekte očuvanja i zaštite prirode.
Zavod kao jedinstvena republička stručna ustanova za zaštitu prirodne baštine, i udruženje građana Supernatural, koje svojim višegodišnjim radom menja filozofiju življenja u gradu i gradskim celinama vraća prirodni izgled, kroz uspostavljeno partnerstvo radiće na novom programu o zaštiti prirode. Radiće na obrazovanju i razvijanju svesti građana o značaju prirodne baštine, kao i razvijanju kulture življenja u skladu sa neophodnim standardima zaštite životne sredine i očuvanja zelenog okruženja u urbanoj sredini.

  • Zavod je u svojoj stručnoj delatnosti opredeljen za saradnju sa različitim organizacijama građana, jer jedino na taj način možemo zaista odgovoriti potrebama da se budućim generacijama omogući život u očuvanoj prirodi. Vrednosti koje zastupa i akcije koje Supenatural vodi, u skladu su sa projektima zaštite prirode, i u tom smislu, potpisivanje sporazuma o zajedničkoj saradnji je došlo kao prirodni izraz naših sličnih opredeljenja i zajedničkih interesa. Raduje nas što se ovim partnerstvom otvara prostor za nove ideje i akcije u obrazovanju i promovisanju zaštite prirode i zaštite zelenih područja – rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma direktor Zavoda Aleksandar Dragišić.

Partnerstvom za prirodu kroz nove programe

 

  • Povezivanjem u zaštiti životne sredine i prirode, oblasti edukacije i kulture, mogu se uspešnije ostvarivati ciljevi ovog udruženja, unapređenje gradske sredine i zdraviji i humaniji život u skladu sa prirodom – istakao je Srđan Stanković, predsednik Supernaturala. Supernatural park koji je nikao na nekada krajnje devastiranom prostoru Ade Huje za nas je dokaz da je moguće da se sredina u kojoj živimo unapredi i uskladi sa potrebama humanijeg života građana. Supernatural park na Adi Huji jeste rečiti primer rekultivacije zapuštenih gradskih zona, ali ujedno i prostor za realizaciju brojnih programa edukacije među kojima i onih koje ćemo realizovati sa Zavodom. Podrška i stručna pomoć ovakve ustanove svakako će nam značiti kao podstrek više, i mogućnost da razvijamo nove programe – rekao je ovom prilikom.

Pored načelnog okvira saradnje, na ovom susretu dogovorene su i prve zajedničke aktivnosti, koje će se odnositi na uključivanje volontera u okviru rada Zavoda. Podsticajem razvoja volonterizma na projektima zaštite prirode, stvoriće se nove mogućnosti za sinergiju u ovoj oblasti, a na dobrobit prirode i boljih uslova življenja u gradu.

You may also like...