Pilot projekat primarne separacije otpada u Arilju

Sakupi, Baci, Recikliraj

U gradskom parku opštine Arilje održana konferencija za medije gde je zvanično predstavljen projekat “Sakupi, Baci, Recikliraj”, koji je ujedno pilot projekat po čijoj će se metodologiji vršiti primarna separacija otpada i u ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije. Kao domaćim skupa, prisutnim gostima se obratio predsednik opštine Arilje, Milan Nikolić istakavši da je cilj ovog projekta uvođenje primarne separacije otpada u domaćinstva u Arilju, ali i proširenje teritorije na kojoj će se vršiti separacija i prikupljanje reciklažnog otpada.

sakupi_baci_recikliraj_160715_tw1024

  • Ovaj projekat smo u prilici da realizujemo zahvaljujući donaciji Švedske razvojne agencije, koja podrazumeva podršku za kupovinu 2.700 kanti za individualna domaćinstva, 80 kontejnera i dva kamiona od kojih će jedan biti isključivo za reciklažni otpad koje će građani odvajati – rekao je Milan Nikolić, predsednik opštine Arilje.

Švedska strategija saradnje sa Srbijom, koja traje do 2020. godine, ima životnu sredinu kao jednu od tri prioritetna područja. Istraživanje koje je rađeno prošle godine pokazuje da je čak 46% građana Arilja iskazalo zainteresovanost za razdvajanje otpada po vrstama u samom domaćinstvu, a to je upravo bio jedan od razloga za izbor ove opštine za sprovođenje pilot projekta.

  • Projekat u Arilju je deo švedske podrške jačanju poslovanja regionalne deponije Duboko i nadamo se da će više opština u regionu uskoro moći da slede primer Arilja. Separacija otpada iz domaćinstva kamen temeljac je modernog upravljanja otpadom u EU i ako je uspešna može značajno da smanji količinu otpada koja se odlaže na deponiju – istakao je Tomas Nistrom, Prvi sekretar Švedske Ambasade.

 

  • Arilje, kao deo regiona za upravljanje otpadom Duboko, ima obrazovano stanovništvo sa jakim poslovnim interesom sa jedne strane, a sa druge strane srpskoj Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, je potrebno planiranje investicija u ovoj oblasti u svakoj opštini – istakao je Per-Olof Olofsono, šef IMG kancelarije u Beogradu obrazlažući razloge baš za izbor ove opštine za početak projekta i dodao da će se rezultati ostvareni u Arilju pažljivo pratiti a sve u cilju uspostavljanja metodologije koja bi bila adekvatna i za ostale opštine širom Srbije.

 

  • Vlada Srbije i resorno Ministarstvo su tu da pruže maksimalnu pomoć i podršku sa ciljem da dostignu standardi EU u oblasti zaštite životne sredine kroz usklađivanjem srpskog sa evropskim zakonodavstvom do 2018 godine – istakla je Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Menadžer projekta, Milan Stevanović je naveo da je veoma zadovoljan što je nakon tri godine priprema ovaj projekat krenuo u realizaciju, kao i da je Republika Srbija u planiranju pretpristupnih sredstava za ove namene, jedan pasus upravo posvetila opštini Arilje.

You may also like...