Počela akcija obnavljanja drvoreda u Kragujevcu

Sadnjom stabala listopadnog drveća i četinara započela je u Kragujevcu akcija obnavljanja drvoreda u gradu duž novoizgrađenih ulica – Save Kovačevića, Petrovačke magistrale, Gornjemilanovačke, ulice Slobode, Milovana Gušića, Beogradskoj i Milovana Vlajića – Šuke kao i u dvorištima deset osnovnih škola. Simbolično prvu sadnicu zasadio je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Grad Kragujevac je iz sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvojio 1,9 miliona dinara za nabavu 750 sadnica.

sadnicadrvored

  • Posle dužeg niza godina u Kragujevcu su opet posađeni drvoredi, ali u skladu sa Lokalnim ekološkim akcionim planom namera nam je da povećamo broj zelenih površina koji je još uvek nedovoljan u gradu – istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. U planu je da se za narednu godinu iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvoji još 2 miliona dinara za obnavljanje drvoreda u gradu kao i parkovskih površina. Ove sadnice kupljene su iz sredstava koja građani izdvajaju plaćanjem ekološke takse po kvadratu stambenog prostora – objašnjava Matović.

sadnja-drvoreda-u-kragujevackim-ulicama

Radove izvodi Javno komunalno preduzeće ”Zelenilo”, a očekuje se da do kraja nedelje bude posađeno svih 750 sadnica listopadnog drveća i četinara. U Avalskoj ulici posađen je piramidalni hrast, dok u ostalim ulicama brest, koprivić, liriodendron i jasen. Koliko će ova stabla krasiti ulice grada zavisiće i od samih kragujevčana.

You may also like...