Podrška za proizvodnju i preradu voća sa Kraljevinom Danskom

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i ambasadorka Kraljevine Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen potpisali su, Sporazum za sprovođenje Programa podrške privatnom sektoru za voće, jagodičasto i bobičasto voće u južnoj Srbiji koji predviđa ulaganje od ukupno devet miliona evra. Ovu pomoć će moći da koriste poljoprivredni proizvođači iz pet okruga – Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Nišavskog i Pirotskog.

 

  • Vlada Danske će za realizaciju Programa dati 5,35 miliona evra, Vlada Srbije 3,3 miliona evra a lokalne samouprave će imati obavezu da ulože 300.000 evra – rekao je ministar Petrović nakon potpisivanja. Poljoprivrednici će dobijati bespovratnu pomoć za podizanje najsavremenijih zasada jagodičastog i bobičastog voća, kupovinu opreme i hladnjača, a biće organizovana i obuka – istakao je on.

Amsadorka Danske Mete Kjuel Nilsen je istakla da je Srbija veoma važan proizvođač jagodičastog i bobičastog voća i da je realizacija ovog Programa važna i sa izvoznog gledišta.

  • Sporazumom će se unaprediti proizvodnja i podići konkurentnost srpskih proizvođača. Danska već uvozi značajne količine voća iz Srbije a potrebno je povećati izvoz prerađenih proizvoda – rekla je ambasadorka Nilsen.

Cilj Sporazuma je unapređenje proizvodnje i prerade svežeg voća i proizvoda od voća u nerazvijenim krajevima Srbije, unapređenje njegovog izvoza i plasmana na inostranom tržištu, stvaranje većeg prihoda za lokalno stanovništvo i otvaranje novih radnih mesta. Primena Programa podrške planirana je za period od 2012. do 2014. godine.

You may also like...