Potpisan Sporazum o veterinarskoj saradnji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, dr Saša Dragin i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević potpisali su Sporazum o veterinarskoj saradnji, 01. novembra 2010. godine.

Potpisivanje Sporazuma doprinosi unapređenju ekonomskih odnosa i dobija se pravni okvir za saradnju dve zemlje u oblasti veterine. Federacija Bosna i Hercegovina je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije.

  • Potpisan Sporazum o veterinarskoj saradnjiTokom prethodne dve nedelje nakon provere sistema kontrole mesa poreklom od goveda i svinja, Inspekcijski tim EU ocenio je da je izvršen izuzetan napredak u harmonizacija propisa iz oblasti kontrole zaraznih bolesti životinja, kao i propisa iz oblasti bezbednosti hrane i dobrobiti životinja, kao i da je mreža veterinarskih laboratorija dobro uspostavljena i da se u Srbiji sprovode na način koji propisuje EU – naglasio je ministar Dragin. Izveštaj ruskog inspekcijskog tima je skoro identičan. Iz tog razloga očekujemo da će se lista objekata iz kojih je dozvoljen izvoz na tržište zemalja EU proširiti i dovesti do povećanjaizvozaprema zemljama Evropske unije i Ruskoj Federaciji hrane životinjskog porekla i potvrditida je hrana koja se proizvodi u Srbiji zdravstveno bezbedna, a time i ojačatiekonomskusituacijuu Srbiji – ističe Dragin.

Analizom tržišta u Federaciji Bosna i Hercegovina utvrđeno je da se broj i asortiman naše robe poslednjih godina povećao. Međutim, to je još uvek malo u odnosu na mogućnost plasmana i tražnje. Kako bi se rešio problem koji opterećuje međusobnu trgovinu i razmenu i ekonomsku saradnju i radi uklanjanja necarinskih barijera posebno za poljoprivredno prehrambene proizvode životinjskog porekla ukazala se potreba da se potpiše Sporazum između Vlade Republike Srbije i Savjeta Ministara Bosne i Hercegovine o veterinarskoj saradnji dodao je Dragin.

Potpisivanjem ovog Sporazuma stvaraju se uslovi za olakšan promet i povećanje obima razmene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda životinjskog porekla i unapređenju odnosa strana u okviru Sporazuma CEFTA.

Sporazumom su se obe strane saglasile da će u buduće sprovoditi zajedničke aktivnosti u želji da se olakša promet životinja i proizvoda životinjskog porekla i da istovremeno onemogući unošenje zaraznih bolesti i po zdravlje štetnih proizvoda životinjskog porekla, kao i da razvije saradnju u oblasti veterinarstva.

You may also like...