Potrošnja struje veća nego u vreme gasne krize

Na teritoriji Republike, 21. decembra potrošeno je gotovo 156,2 miliona kilovat-sati, što je više nego prošle zime, u vreme gasne krize, kada je zabeležen rekord od 156,1 miliona kWh. – Čak 93,5 odsto rekordnog konzuma EPS podmirio sopstvenom proizvodnjom. – Mraz i niske temperature stvarali probleme na kopovima uglja i u distribitivnoj mreži

djerdap-dalekovod

Na teritoriji Republike Srbije, 21. decembra potrošeno je 156.186.000 kilovat-sati, odnosno gotovo 156,2 miliona kWh. To je do sada najveća dnevna potrošnja električne energije.

  • Poslednjih dana, a naročito od 18. decembra, pred Svetog Nikolu, kada je potrošeno 150,46 miliona kilovat-časova,

    Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem

    Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem

    potrošnja električne energije stalno raste, da bi 21. decembra dostigla i rekordnih 156.186.000 kilovat-časova (najveća dnevna potrošnja do sada bila je 13. januara 2009, kada je iznosila 155,5 miliona kWh). To je i najveća potrošnja električne energije u istoriji elektroprivrede koja je prevazišla čak i dosadašnje rekorde iz perioda gasne krize s početka ove godine, ističe Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem. Gasne krize sada, međutim, nema, privredna aktivnost je opala, a temperature su kao i u ranijim periodima niske. To znači da je jedina objektivna okolnost koja dovodi do sve veće potrošnje električne energije masovna preorijentacija stanovništva na grejanje i dogrevanje pomoću električne energije.

Kako dalje ističe Manasijević, elektroenergetski sistem Srbije nije, pri tom, projektovan i dimenzionisan za ovoliki konzum i za takve skokove potrošnje. Znači, može ih izdržati samo ako su kratkotrajni i ne pojavljuju se često. I to sve pod uslovom da je sistem potpuno spreman za tako veliku potrošnju. To se pre svega odnosi na proizvodni deo EPS-a. Naši proizvodni kapaciteti, iako prilično vremešni (najmlađi kapacitet je 20-godišnjak, a ima ih i sa po 50-ak godina), uspevaju da kada je najvažnije proizvode veće količine električne energije nego u prvim godinama rada.

  • Iako imamo izuzetno visok nivo potrošnje i maksimalna opterećenja proizvodnih kapaciteta, u njima do sada nije došlo do ozbiljnijih poremećaja u radu – kaže Manasijević. Ipak, zbog mraza i izuzetno niskih temperatura, koje su na površinskim kopovima dostizale i minus 22 stepena Celzijusovih, bilo je teškoća u radu nekih sistema. Zbog zaleđivanja uglja, zemlje i opreme bilo je problema u transportu uglja i to naročito od RB „Kolubara“ do TE Nikola Tesla A. Veoma požrtvovanim radom i u noćnim smenama i tokom vikenda, problemi su otklonjeni i niko u Srbiji nije osetio veće probleme u snabdevanju električnom energijom – ističe Manasijević.

dalekovodU distribucijama je posle obilnih snežnih padavina i nailaska hladnog talasa došlo do lepljenja i zaleđivanja provodnika i izolatora, što je uslovilo obaranje pojedinih dalekovoda, a samim tim i do prekida u napajanju potrošača. U gradskim sredinama bilo je slučajeva lokalnog preopterećenja distributivne mreže. Zbog svih tih problema tokom poslednjih deset dana sva distributivna preduzeća radila su sa pojačanim brojem ekipa koje su na terenu otklanjale kvarove. Naše je viđenje, napominje Manasijević, da su efikasno uradile svoj posao i da niko od kupaca, i pored velikih mrazeva i snega, nije duže ostao bez električne energije.

  • Očekujemo otopljavanje i poboljšanje vremenskih i meteoroloških uslova što će omogućiti relaksaciju EPS-ovih proizvodnih kapaciteta. I pored velikog skoka potrošnje, dokazalo se ponovo da je EPS spremno dočekao zimu, zahvaljujući i dobro urađenim remontima. Uostalom, bitno je i to da je visok nivo potrošnje EPS uspeo da sa čak 93,5 odsto podmiri iz sopstvene proizvodnje. Situacija sa primarnim energentima sada je veoma dobra, imajući u vidu da je trenutno sadržaj akumulacija 30 odsto iznad bilansa, a da uglja na deponijama TE ima oko 1,9 miliona tona, što je preko 90 odsto od bilansa, zaključuje Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem.


You may also like...