Požar na trafostanici u Obrenovcu

Sagorelo i iscurelo oko 800 litara transformatorskog ulja u požaru na trafostanici u Obrenovcu

dalekovodi

U eksploziji provodnog izolatora na transformatoru T1, u vlasništvu Elektromreže Srbije, koja se dogodila 22. maja u Obrenovcu sagorelo je i iscurelo oko 800 litara transformatorskog ulja. Eksplozija se dogodila u fazi 8 provodnog izolatora, a zatim zahvatila i fazu 4.

Ulje provodnog izolatora nije direktno povezano sa uljem u kazanu transformatora. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca požar se nije proširio na 70 tona ulja koje se nalazi u kazanu transformatora.

Požar je ugašen penom, a zatim je transformator rashlađen polivanjem vodom. Transformator je proizveden 1974. godine. Laboratorija za ispitivanje i etaloniranje Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla iz Beograda izradila je oktobra 2008. godine Izveštaj o preventivnoj periodičnoj kontroli energetskih transformatora analizom uzoraka ulja, koji je predočen inspekciji.

Na lice mesta su izašli policija, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, Gradski centar za obaveštavanje, Mobilna ekotoksikološka jedinica Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Uzorke ulja i vode uzela je Mobilna ekotoksikološka jedinica Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koje ćr takođe analizirati podatke sa mernih stanica za vazduh, rečeno je u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

You may also like...