Predstavljanje Mreže nulte emisije

Prvo zvanično predstavljanje ’’Mreža nulte emisije’’ imala je na sajmu ECOFAIR 2010. u Beogradu, gde su prezentovani elementi strategije kao nulte emisije koja je deo strategije održivog razvoja. U okviru upravljanja ambalažnim otpadom koji je jedan od elemenata strategije nulte emisije, predstavljen je prvi sistematski operater za upravljanje ambalažnim otpadom – Sekopak, koji ima za cilj da do 2018. godine uvede integrisani sistem upravljanja ambalažnim otpadom.

predstavljanje mreže nulte emisije na sajmu ecofair

Mreža nulte emisije je osnovana zbog očuvanja prirode, smanjenja pritiska na ograničene resurse, smanjenja zagađenja životne sredine otpadnim materijama i štetnim emisijama iz proizvodnih procesa, i boljeg korišćenja obnovljivih prirodnih resursa.\

  • Agencija za privredne registre republike Srbije zvanično je nakon godinu dana rada upisala u svoj registar udruženje ’’Mrežu nulte emisije’’, čiji su osnivači sedam gradova Srbije Kragujevac, Čačak, Kruševac, opština Dimitrovgrad, Žabalj, Veliko Gradište i Vladičin Han. Ciljevi su definisani statutom koji su godinu dana usaglašavani, a – prema rečima Velimira Mitrovića, pomoćnika gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine grada Čačka, osnovni cilj je smanjenje zagađenja, ali i otvaranje novih radnih mesta kroz tehnologiju čistije proizvodnje, ušteda energetske efikasnosti i uvođenje alternativnih izvora energije. Sledeći cilj je smanjenje negativnog uticaja na prirodne resurse kao i otpada koji se nalazi u prirodi – ističe on.

Velimir Mitrović u okoviru Mreže nulte emisije

Suštinu Mreže nulte emisije objasnio je profesor dr Peter Heck, direktor Instituta IFAS, iz Birkenfelda. Cilj je da se što više materijala i energije iskoristi sa što manje gubitaka. U Nemačkoj su je razvili sa ciljem da spreči sve gubitke i to je kod njih više ekonomska strategija, a kod nas ekološka. Mrežu nulte emisije SR Nemačke osnovalo je, septembra 2008. godine, Savezno ministarstvo za zaštitu životne sredine u Berlinu.


Prof. dr Gotfrind Jung, predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine pokrajine Rheinland Pfalz, napomenuo je da količina recikliranog otpada u pokrajini prelazi 68 procenata i da je najbolji put postizanja dobrih rezultata početak selekcije otpada u domovima. Na taj način dobija se kvalitetnija, neuprljana sirovina a sami građani postaju deo društva koje želi da reciklira a ne da zagađuje životnu sredinu.

  • Udruženje će kao naučnorazvojna mreža uspostavljati inicijalne mreže u okviru koje će naučne institucije razvijati saradnju s malim i srednjim preduzećima i lokalnim samoupravama radi razvoja i testiranja inovativnih produkata i procesa – rekao je član Gradskog veća Kragujevca za životnu sredinu Srđan Matović.

Jedan od osnovnih ciljeva Mreže jeste masovno uključivanje građana u projekte nulte emisije. Mreža će raditi na izradi, realizaciji i promociji projekata nulte emisije, prenošenju pozitivnih iskustva u našu praksu, povezivanju privrede i lokalnih zajednice u okviru regionalnih mreža nulte emisije, ocenjivanju i pronalaženju mogućnosti za realizaciju naučnih i razvojnih projekata, kao i na povezivanju sa sličnim udruženjima van Srbije. Veoma važan segment budućeg delovanja Mreže biće razvoj i primena alata za podizanje nivoa znanja i svesti građana o značenju nulte emisije.

You may also like...