Prodaja pepela iz „TENT- B“ cementerama

Iz Termoelektrane «Nikola Tesla B» u Ušću prvog dana otpremljeno je šest cisterni od po 24 tona pepela za fabriku cementa “Lafarž” iz Beočina, čime je praktično počela realizacija ugovora o komercijalnoj prodaji pepela između Privrednog društva «TENT» i beočinske cementare.

Punjenje cisterne pepelomcisterna-lafarge

  • Početkom februara, put Beočina su (kao probne količine) otpremljene tri cisterne sa ukupno 80 tona pepela, koji je, po oceni stručnjaka «Lafarža», pokazao odlične karakteristike kao sirovina, naveo je Predrag Vasić, šef projekta izmene sistema za otpepeljivanje TENT B.

    Ovo je samo prvi korak ka realizaciji velikog posla, a u toku su pregovori za potpisivanje ugovora sa «Titanom» iz Kosjerića i cementarom iz Novog Popovca. Prema nekim pokazateljima, «Lafarž» iz Beočina mogao bi, na godišnjem nivou, da «proguta» više od 60 hiljada tona pepela iz TE «Nikola Tesla» B.

  • Ukoliko se obrenovački pepeo pokaže podesnim za proizvodnju, isporuke bi mogle narasti i do 250 hiljada tona godišnje, samo za potrebe cementare u Beočinu rekao je Zoran Bajić, šef Službe za kontrolu i zaštitu životne sredine PD TENT.

Ono što bi, prema očekivanjima, trebalo da usledi je i upotreba pepela iz TENT-a u putogradnji, o kojoj su Institut za puteve Srbije i Zavod za geotehniku 2007. godine uradili studiju.

Reč je o projektima koji će u značajnoj meri unaprediti zaštitu životne sredine i očuvanje prirodnih resursa, ne samo na području obrenovačke opštine, već i u čitavoj Srbiji. Ne treba zanemariti ni finansijske efekte, koji se za sada ne mogu precizno proceniti, objasnili su stručnjaci.

You may also like...