Prva posuda za odlaganje baterija u Srbiji

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić u okviru akcije Očistimo Srbiju postavio je danas prvu posudu za odlaganje istrošenih baterija ispred Maksi supermarketa na Cvetnom trgu u Beogradu.

baterije- Oliver Dulić

  • U Srbiji se godišnje uveze više od sedam miliona kilograma baterija, a po domaćinstvu to je prosečno negde oko 21 baterija. Baterije su svuda oko nas, ali kada se istroše uglavnom ne znamo šta ćemo sa njima i bacamo ih u kantu za đubre. Tako otrovi i teški metali završe u prirodi, a samim tim i u našem organizmu jer ne mogu da se uklone iz prirode i stižu do podzemnih voda, zemljišta i ulaze u naš organizam – rekao je ministar Dulić.


Projekat prikupljanja istošenih baterija osmišljen je sa trgovinskim lancem Delta Maksi i distributerom baterija Akson trejding.

  • Potrebno je uvesti veoma strog i dobar sistem za uklanjanje otpadnih baterija. Domaćom pameću i kretivnošću uspeli smo da proizvedemo prve kutije za baterije koje će stajati tamo gde se ljudi okupljaju, a to su prodajna mesta različitih firmi – istakao je Dulić.

prikupljanje baterijaMinistar je pozvao sve kompanije da se priključe akciji i podsetio da su iz zakonske regulative koja je doneta 2009. godine uređeni svi tokovi otpada, a jedan od poslednjih i najproblematičnijih tokova su otpadne baterije.

Ideja i cilj je da kontejneri za baterije budu u svakoj školi i da počnu da se prerađuju i iz njih izvlače najkorisnije supstance Projekat prikupljanja istrošenih baterija organizovan je u okviru akcije Očistimo Srbiju, a u prvoj fazi kutije za odlaganje otpadnih baterija biće postavljena u 65 objekata širom Srbije.

You may also like...