Rekreativna zona Banjaluke, prostor za sve ljubitelje prirode

U muzičkom paviljonu parka Petar Kočić, predstavnici Inicijative građana Rekreativna zona Banjaluke predstavili su dosadašnje realizovane aktivnosti, te najavili nove za ovu godinu.

Tokom pres konferencije, prisutne medije su upoznali sa svim detaljima budućih koraka te pozvali sve zainteresovane građane da se uključe u aktivnosti i sa svojim umijećima i znanjem doprinesu razvoju ove rekreativne zone.

  • Ovom prilikom smo prisutne medije željeli upoznati sa dosadašnjim radom ove građanske inicijative. Pojasniti detalje našeg rada, na koji način smo angažovani, te sve veći zaintereovanost za aktivnosti koje realizujemo. Bitno je istaći, koliko je važan rad medija u ovom slučaju te da bi slične inicijative trebale da imaju još više medijskog prostora, te bi se ovom prilikom zahvalio svim medijskim kućama i novinarima koji su do sada prenosili informacije i pratili realizaciju naših aktivnosti – rekao je Tihomir Dakić, član inicijative.

Ukupan broj akcija, koje su zajedno sa građanima, udruženjima i privrednim subjektima organizovali i realizovali u toku 2015. godine je 19. Počeli su sa internet anketom a završili sa jesenjom šetnjom, kada je do spomenika prošetalo oko devet hiljada građana, što dovoljno pokazuje kolika je popularnost ove rekreativne zone.

  • Realizovali smo i akciju „Klupe“, gdje smo zajedno sa građanima finansirali, izradili i postavili 36 novih klupa u Rekreativnoj zoni, te na praktičan način pokazali kako se brine o našem zajedničkom prostoru. Pored podrške na terenu, izuzetna je praćenost i podrška putem interneta. Trenutno na fejsbuk stranici Rekreativne zone imamo preko 7500 članova. Posljednja vijest koju smo objavili pod naslovom „Građani će pobijediti Grad“, dostigla je gledanost od 50 000 prikaza, 289 dijeljenja i sve to bez ijedne uplaćene reklame. Analizirajući komentare članova stranice, zaključili smo da ova građanska inicijativa uživa veliku podršku građana – rekao je Goran Pivašević, član inicijative i administrator fejsbuk stranice Rekreativne zone Banjaluke. Svakako da postoje i oni koji nisu saglasni sa nama, ali kroz argumentovanu komunikaciju pojašnjavamo naša nastojanja i naše stavove. Našu inicijativu zasnivamo na analizama i praćenju trendova, osjetljivi smo na lica sa posebnim potrebama i smatramo da njihovo prevoženje motornim vozilima nikada nije bio upitan. Anketom koju smo realizovali na samom početku ove inicijative, htjeli smo da ispitamo mišljenje građana i pokazalo se da velika većina želi Rekreativnu zonu Banjaluke bez motornog saobraćaja. Sav naš dosadašnji rad se zasniva na volonterskoj osnovi i tu vrstu rada promovišemo. U našem timu se nalazi desetak građana različitih znanja i sposobnosti, te ovom prilikom pozivamo sve zaintereovane građane i građanke, koji misle da na neki način mogu da doprinesu radu ove inicijative da nam se jave. Trenutno smo u potrazi za snimateljima koji koriste dronove ali i one sa standardnim kamerama, da pomognu oko snimanja promotivnih spotova – rekao je Pivašević.

Takođe, pozivaju sve kulturne radnike – muzičare, književnike, slikare, glumce, sportska udruženja, škole i ostala udruženja da iskoriste blizinu i predivno okruženje koje pruža Rekreativna zona Banjaluke.“

  • U nastojanjima za očuvanjem Banj brda bez saobraćaja, nastojimo da budemo oni građani čija se želja za promjenama ne svodi samo na priču nego i na konkretan rad. Time želimo pokazati i dati primjer drugima na koji način se društveno angažovati kroz građanske inicijative radi poboljšanja kvaliteta života. Upravo taj način rada su prepoznale i društveno odgovorne kompanije i odlučile da se uključe u ostvarivanju ciljeva inicijative te unaprijede sadržaj Rekreativne zone Banjaluka. Prije nekoliko dana je potpisan i ugovor između Turističke organizacije Grada Banjaluka i jedne velike kompanije i već su započeti dogovoreni radovi na Banj brdu. Investicija se odnosi na parkovni mobilijar i to betonske kante za otpad, novim klupama i kompletima stolova namjenjenih za izletište Trešnjik te Rajnerovo vrelo. Pored toga planiraju se postaviti i nova signalizacija i info table koje će biti od velikog značaja za domaće i strane posjetioce da bi što bolje upoznali sve čari koje pruža Rekreativna zona Banjaluka. Još jedna banjalučka firma nam se javila sa svojom donacijom u vidu žardinjera kojim ćemo malo urediti prostor oko spomenika te izletišta Trešnjik, te kako bi onemogućili kretanje motornim vozilima baš na svakom mjestu – istakao je Željko Majdandžić, član inicijative.

Ovom prilikom najavili su i koncert nekoliko muzičkih grupa koji će se desiti na Banj brdu 23.4., kao poklon gradu i građanima za Dan oslobođenja grada od strane zainteresovane kompanije.
Jako je bitno da se ovakva prirodna i kulturno-istorijska bogatstva sačuvaju u unaprijede. Svjesni su kako kažu zanemarivanja našeg bogatstva od strane nadležnih institucija, u pogledu održavanja ovakvih bisera i sigurni da je ovo samo početak brige o njihovom prostoru. Ovo je jedna od zelenih oaza koje su intersantne turistima, pa zato pozivaju sve građane i goste da redovno konzumiraju blagodeti Rekreativne zone Banjaluke.

Izvor: Centar za životnu sredinu

You may also like...