Ruralnim urbanistički planovi u Kini

Nakon niza katastrofa u Kini, prema ruralnim urbanističkim planovima najveća pažnja posvetiće se gradnji stanova sa farmama na krovu.

Jintai village reconstruction rural urban framework architecture_dezee

Na osnovu ruralnog urbanističkog plana na krovovima ovih kuća u kineskoj pokrajini Sichuan su postavljene plantaže, kao moguće rešenje za smeštaj ljudi pogođenih prirodnim nepogodama.
Selo Jintai se nalazi u blizini Guangiuan, provincije Sichuan, koje je bilo jedno od područja koja su najviše pogođena katastrofalnim zemljotresom u Venchuanu 2008. godine. Ova oblast takođe je pretrpela poplave i klizišta u 2011. godini, što je uništilo mnoge od obnovljenih kuća.

Uz podršku lokalne vlasti i nevladinih organizacija, Rural Urban Framevork je razvio arhitektonsko rešenje koje pruža odgovarajući smeštaj za ljude koji su se iznenada našli kao beskućnici nakon ekoloških katastrofa.
Neprofitni studio za istraživanje i dizajn – pod vodstvom Džona Lina i Joshua Bolchovera sa Univerziteta u Hong Kongu – napravio je socijalno i ekološki održiv predlog koji se bavi jedinstvenim potrebama različitih korisnika.

Strategija dizajna sadrži četiri različite vrste kuća, različitih veličina, funkcija i svojih krovnih delova .-, objasnili su arhitekti. Ova strategija pokazuje nove načine korišćenja lokalnih materijala, zelenih krovova, tehnologije za biogas i smeštaj za svinje i piliće – dodali su oni.

Projekat obuhvata 22 kuće, kao i zajednički centar sa svojom baštom na krovu. Kuće su blisko povezane kako bi povećale raspoloživi prostor i stvorile sličan osećaj kao da su u gradu.
Sveobuhvatni pristup promoviše održivo ekološko ponašanje, uz prikupljanje kišnice, prirodno svetlo i ventilaciju, koji su ugrađeni u dizajn zgrada.

Podsticanje samodovoljnosti bila je glavna briga za arhitekte, koji su planirali kuće za smeštaj porodičnih radionica sa otvorenim prizemljem, uz uključivanje prostora za uzgoj hrane na krovovima.
Povezivanjem različitih programa sela u ekološki ciklus, povećava se reakcija na okruženje, transformišući ovo selo u model koji bi bio primer za obližnja područja. Pošto je zemljište za izgradnju kuća limitirano, selo kombinuje gust urbani život sa ruralnim kontekstom – predlaže ovaj studio.

Zgrade su povezane uskim ulicama, a gornji spratovi preko skrivenih terasa koje omogućavaju ljudima da sede napolju i prodaju svoje proizvode ili da komuniciraju sa prolaznicima.
Svaka kuća ima ispupčeni betonski okvir sa kontrastnim zidovima od opeke. Betonski prozorski okviri koji izlaze iz opeke omogućavaju da svetlost stigne do enterijera.

Različite su oblici i konfiguracije ovih krovnih konstrukcija, od krovova sa dijamantskim mono-tonom ili kosih krovova koji se kreću u suprotnim uglovima.
Preko svih krovova može da se gazi kako bi se stvorilo niz terasa na kojima može da se posadi povrće, različiti usevi za potrošače.
Ovo je istraživanje savremenog ruralnog života. Sa desetinama hiljada novo- planiranih sela koja se danas prave u Kini, izazov je da se ona planiraju kao autentična mesta gde se prostorno planiranje i konkretno izražavanje dobijaju direktno iz njegovog odnosa prema prirodnom okruženju – zaključili su iz Rural Urban Framevorka.

John Lin i Joshua Bolchover su 2005. godine uspostavili Rural Urban Framevork kako bi pomogli humanitarnim i nevladinim organizacijama da unaprede život ljudima koji žive u ruralnim zajednicama, nakon što je kineska vlada objavila plan za urbanizaciju polovine od 700 miliona stanovnika ruralnih područja ove zemlje, do 2030. godine.

Kroz razvoj i realizaciju više od 15 projekata u ruralnoj Kini, uključujući škole, centre za zajednice, bolnice, stanovanje i infrastrukturu, studio je bio u stanju da istražuje društvene, ekonomske i političke procese uključene u transformaciju ovih sela.
U 2015. godini Rural Urban Framevork je nagrađen sa Curry Stone Design Prize for humanitarian architecture. Završeni projekti u studiju uključuju novi toaletni blok u osnovnoj školi koja je u potpunosti obložena pločicama sa ogledalom, i bolnica sa sivim ciglama koja pruža rampu koja se proteže na krov.

Fotografije: arhitekate.

Učesnici na projektu:

Dizajn: John Lin i Joshua Bolchover
Pejzažni dizajn : Dorothy Tang
Rukovodioci projekta: Kwan Kwok Ying (seoske kuće), Liu Chang (centar)
Viola Huang: Pejzaž
Projektni tim: Ashley Hinchcliffe, Huang Zhiyun, Ip Sin Ying, Eva Herunter
Donator: Nan Fung grupa
Izvor: dezeen

You may also like...