Sabor levačkih vina

 

Povodom Svetog Trifuna, slave vinogradara i vinara, u Poljoprivrednoj školi u Rekovcu održan je drugi Sabor levačkih vina.

U okviru manifestacije organizovana su stručna predavanja o razvoju ove grane, kako bi se proiširili zasadi vinove loze i povećao izvoz vina iz Srbije. U isto vreme organizovano je stručno ocenjivanje vina, takmičenje u kategoriji malih podruma i vinarija.

  • Iz godine u godinu poboljšava se kvalitet vina, naši mali podrumi napreduju, ali moramo da imamo veću proizvodnju. Dr Stojan Jevtić, bivši ambasador u BelorusijiMi imamo ozbiljan problem da i pored agroekoloških uslova koje imamo, pored četiri boce vina koje popijemo tri su iz izvoza, drugim rečima naša vina ne zadovoljavaju domaću potrošn ju. Moramo da obezbedimo veću ponudu – rekao je dr Stojan Jevtić, bivši ambasador u Belorusiji.

Vinogradare i vinare, učesnike Sabora levačkih vina u rekovačkoj Poljoprivrednoj školi, akademik Slobodan Milosavljević, prof. Dr Nebojša Menković, sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja iz Beograda, upoznali su sa rezultatima naučnog istraživanja zdravih osobina grožđa i vina sorte Prokupac. U okviru ovog projekta govorilo se o vinovoj lozi Prokupac i njenim perspektivama za korišćenje u farmaceutske svrhe kao potencijalnog izvora novih preparata na bazi lekovitog bilja.

  • S obzirom da je Prokupac naša autohtona sorta mi smo krenuli sa više proizvođača, i u odabiru pravih koji imaju stareProf. dr Nebojša Menković, iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja Beograd vinograde čak iz 1896 godine. Otpad kao lekovita sirovina, a to je kožurica, šipurina, i semenka iz koje se dobijaju masna ulja koriste se u farmaceutske svrhe kao potencijalni izvor novih preparata na bazi lekovitog bilja. Pokušaćemo vino da promovišemo kao lek i hranu – rekao je prof. dr Nebojša Menković, iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja Beograd.

Na saboru su predstavljeni najistaknutiji proizvođači grožđa i vina u Srbiji, kao članovi viteškog reda Singidunum. Prema rečima Ljubiše Stevanovića, direktora Poljoprivredne škole u Rekovcu, organizatora Sabora, od izuzetnog je značaja što ta ustanova na srednjem i visokoškolskom nivou obrazuje kadrove za voćarstvo i vinogradarstvo. Isto tako važno je i da ovaj Sabor pomogne udruženju vinara.

  • Vinogradari i vinari nemaju nijedno udruženje na teritoriji Opštine Rekovac, a mi smo jedni od glavnih proizvođača Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcugrožđa i vina u Centralnoj Srbiji. Zato smo hteli da prvo napravimo Sabor vina i vinogradara , kako bi udružili naše poljoprivrednike, a to može jedino Poljoprivredna škola – rekao je Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu.

U pogledu razvoja vinogradarstva značajna su iskustva vinara, poput enologa Marije Miletić Simić, koja u porodičnoj vinariji nastavlja dugogodišnju tradiciju.

  • Levač je jedan vinogradarski kraj, poslednjih godina se to ime izgubilo, pa je dobro Marija Miletić Simić iz vinarije ''Miletić'', Oparićda sa ovom manifestacijom podignemo svest ljudi da opet stvaraju dobra vina i grožđe. Mi smo jedna porodična vinarija i imamo dugu tradiciju, još moj čukundeda se bavio vinogradarstvom , imamo 10 hektara pod vinogradom – rekla je Marija Miletić Simić iz vinarije ”Miletić”, Oparić.

Viteški red Singidunum

Na drugom Saboru vina u Rekovcu proglašeni su vitezovi levačkih vinara, i uvedeni u viteški red Singidunum. U isto vreme organizovano je ocenjivanje preko stotinu vina kao i takmičenje u kategoriji malih podruma i vinarija.

You may also like...