Sabor levačkih vina
Povodom Svetog Trifuna, slave vinogradara i vinara, u Poljoprivrednoj školi u Rekovcu održan je drugi Sabor levačkih vina.
U okviru manifestacije organizovana su stručna predavanja o razvoju ove grane, kako bi se proiširili zasadi vinove loze i povećao izvoz vina iz Srbije. U isto vreme organizovano je stručno ocenjivanje vina, takmičenje u kategoriji malih podruma i vinarija.
- Iz godine u godinu poboljšava se kvalitet vina, naši mali podrumi napreduju, ali moramo da imamo veću proizvodnju. Mi imamo ozbiljan problem da i pored agroekoloških uslova koje imamo, pored četiri boce vina koje popijemo tri su iz izvoza, drugim rečima naša vina ne zadovoljavaju domaću potrošn ju. Moramo da obezbedimo veću ponudu – rekao je dr Stojan Jevtić, bivši ambasador u Belorusiji.
Vinogradare i vinare, učesnike Sabora levačkih vina u rekovačkoj Poljoprivrednoj školi, akademik Slobodan Milosavljević, prof. Dr Nebojša Menković, sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja iz Beograda, upoznali su sa rezultatima naučnog istraživanja zdravih osobina grožđa i vina sorte Prokupac. U okviru ovog projekta govorilo se o vinovoj lozi Prokupac i njenim perspektivama za korišćenje u farmaceutske svrhe kao potencijalnog izvora novih preparata na bazi lekovitog bilja.
- S obzirom da je Prokupac naša autohtona sorta mi smo krenuli sa više proizvođača, i u odabiru pravih koji imaju stare vinograde čak iz 1896 godine. Otpad kao lekovita sirovina, a to je kožurica, šipurina, i semenka iz koje se dobijaju masna ulja koriste se u farmaceutske svrhe kao potencijalni izvor novih preparata na bazi lekovitog bilja. Pokušaćemo vino da promovišemo kao lek i hranu – rekao je prof. dr Nebojša Menković, iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja Beograd.
Na saboru su predstavljeni najistaknutiji proizvođači grožđa i vina u Srbiji, kao članovi viteškog reda Singidunum. Prema rečima Ljubiše Stevanovića, direktora Poljoprivredne škole u Rekovcu, organizatora Sabora, od izuzetnog je značaja što ta ustanova na srednjem i visokoškolskom nivou obrazuje kadrove za voćarstvo i vinogradarstvo. Isto tako važno je i da ovaj Sabor pomogne udruženju vinara.
- Vinogradari i vinari nemaju nijedno udruženje na teritoriji Opštine Rekovac, a mi smo jedni od glavnih proizvođača grožđa i vina u Centralnoj Srbiji. Zato smo hteli da prvo napravimo Sabor vina i vinogradara , kako bi udružili naše poljoprivrednike, a to može jedino Poljoprivredna škola – rekao je Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu.
U pogledu razvoja vinogradarstva značajna su iskustva vinara, poput enologa Marije Miletić Simić, koja u porodičnoj vinariji nastavlja dugogodišnju tradiciju.
- Levač je jedan vinogradarski kraj, poslednjih godina se to ime izgubilo, pa je dobro da sa ovom manifestacijom podignemo svest ljudi da opet stvaraju dobra vina i grožđe. Mi smo jedna porodična vinarija i imamo dugu tradiciju, još moj čukundeda se bavio vinogradarstvom , imamo 10 hektara pod vinogradom – rekla je Marija Miletić Simić iz vinarije ”Miletić”, Oparić.
Na drugom Saboru vina u Rekovcu proglašeni su vitezovi levačkih vinara, i uvedeni u viteški red Singidunum. U isto vreme organizovano je ocenjivanje preko stotinu vina kao i takmičenje u kategoriji malih podruma i vinarija.