Sajam poljoprivrede „Zelena nedelja 2011“ u Berlinu

Erlebe die Vielfalt

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predvođena ministrom dr Sašom Draginom, posetila je u periodu od 20. do 22. januara 2011. godine 76. Međunarodni sajam poljoprivrede „Zelena nedelja“ u Berlinu. Kao tradicionalni učesnik ovog sajma, Ministarstvo poljoprivrede se predstavilo na nacionalnom štandu Srbije, na kojem su promovisani srpski prehrambeni proizvodi i gde su posetioci sajma mogli da se upoznaju i informišu o poljoprivredi Srbije. Štand Srbije je prilikom zvaničnog obilaska sajma posetila i ministarka poljoprivrede Nemačke g-đa Ilze Aigner. Gost delegacije Ministarstva poljoprivrede na nacionalnom štandu bio je dr Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Sajam „Zelena nedelja“ je događaj visokog političkog značaja, na kojem je prisutna većina ministara poljoprivrede iz evropskih, ali i vanevropskih zemalja, kao i predstavnici najznačajnijih međunarodnih organizacija koji se bave problematikom poljoprivrede i hrane. Kao takav, ovaj sajam prati veliki broj stručnih događaja, na kojem se prezentuju trendovi i smernice agrarne politike u narednom periodu, kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou.

Jedan od događaja, koji je privukao veliko interesovanje nemačke stručne publike, je Panel diskusija „Mogućnosti za ulaganje u Jugoistočnoj Evropi – u zemljama članicama CEFTA“, u organizaciji Odbora nemačke privrede za Istok, Ministarstva za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača Nemačke i GTZ. Ministar poljoprivrede Srbije dr Saša Dragin, učestvovao je na ovom skupu kao jedan od panelista i tom prilikom predstavio je mogućnosti koje Srbija nudi za investicije u poljoprivredu, kao i aktivnosti Vlade Republike Srbije, usmerene na razvoj srpske poljoprivrede.

U okviru trodnevnog „Svetskog foruma o hrani i poljoprivredi“, koji predstavlja najznačajniji događaj na „Zelenoj nedelji“, centralno mesto svakako zauzima „Samit ministara poljoprivrede 2011“, koji okuplja ministre poljoprivrede svih zemalja učesnica „Zelene nedelje“. Ovogodišnja tema o kojoj su ministri diskutovali odnosila se na trgovinu hranom i globalnu prehrambenu sigurnost.

zelena nedelja logo

Prisustvo velikog broja ministara i visokih delegacija skoro svih evropskih zemalja, ukazalo se kao izuzetno dobra prilika za održavanje bilateralnih susreta na ministarskom nivou i prilika da se utvrde smernice i planovi za buduću saradnju između zemalja. Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održala je nekoliko izuzetno važnih bilateralnih susreta tokom trajanja sajma, na kojima se razgovaralo o tekućim pitanjima saradnje zemalja, ali i o budućim načinima saradnje tokom trajanja procesa integracija u EU.

U okviru bilateranih susreta, ministar dr Saša Dragin susreo se sa ministrima poljoprivrede Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Makedonije, Austrije, Holandije i Brazila.

Tokom razgovora ministra Dragina i ministra poljoprivrede Hrvatske g-dina Petra Čobankovića, naglašen je dosadašnja uspešna saradnja Srbije i Hrvatske, kao i mogućnosti unapređenja trgovinskih odnosa u oblasti prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dveju zemalja. S obzirom da je Hrvatska pri kraju evropskih integracija, izrađena je spremnost hrvatske strane da svojim iskustvom u ispunjavanju uslova i procedura pomogne Srbiji u aktivnostima koje je očekuju nakon sticanja kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Takođe, iskustvo Srbije u kreiranju sistema javnih skladišta značajno bi pomoglo uspostavljanju ovakvog sistema u Hrvatskoj.

Susret ministra Dragina sa ministrom za ruralni razvoj Mađarske g-dinom Šandorom Fezekašem bio je prilika da se napravi pregled dosadašnje saradnje dva ministarstva u okviru Tvining projekta uspostavljanja Agencije za agrarna plaćanja u Srbiji, a na osnovu mađarskog modela. Ovom prilikom ministar Dragin posebno je naglasio napredak Srbije u oblasti bezbednosti hrane, što je ministar Fezekaš pohvalio, imajući u vidu značaj Srbije kao partnera Mađarske.

U okviru bilateralnog susreta ministra dr Saše Dragina i ministra poljoprivrede Slovenije g-dina Dejana Židana, naglašena je mogućnost saradnje u oblasti upravljanja poljoprivrednim zemljištem, prevashodno kroz povezivanje i saradnju nadležnih institucija. Ministar Dragin je ovom prilikom predstavio ministru Židanu glavne mere agrarne politike koje Ministarstvo poljoprivrede sprovodi, i izrazio potrebu za stručnom pomoću slovenačkih eksperata u pojedinim projektima koji se realizuju u Srbiji.

Susret ministra Dragina i ministra poljoprivrede Austrije g-dina Niki Berlakoviča, bio je prilika da se naglasi dosadašnja uspešna saradnja Srbije i Austrije u oblasti poljoprivrede, naročito u oblasti stočarstva. Ovom prilikom, Austriji je upućen poziv da bude zemlja partner na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2012. godine.

Holandski ministar poljoprivrede bio je domaćin ministru Draginu i delegaciji Ministarstva poljoprivrede tokom susreta na štandu Holandije. Ministar dr Saša Dragin izrazio je zahvalnost holandskom kolegi zbog značajne uloge koju Holandija ima u projektima edukacije, transfera znanja i tehnologije u oblasti poljoprivrede u Srbiji. Holandski ministar je ukazao na napredak Holandije u oblasti spoljne trgovine, kao i na pozitivne rezultate Srbije u ovoj oblasti.

Sa makedonskim ministrom poljoprivrede g-dinom Ljupčom Dimovskim ministar Dragin je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje i trgovinske politike, kao i o pitanjima veterine i bezbednosti hrane.

Tokom trajanja sajma, odžan je i neformalni susret sa ministrom poljoprivrede Brazila i ovom prilikom inicirana je potreba za uspostavljanjem bliže ekonomske saradnje i unapređenjem bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Ministar dr Saša Dragin pozvao je sve ministre sa kojima se sastao da prisustvuju Ministarskoj Konferenciji koja će se održati u Beogradu, a povodom predsedavanja Srbije Centralno-evropskom inicijativom 2011. godine. Ministar je ovom prilikom uputio poziv i svim delegacijama da posete Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu i predstave se na nacionalnim štandovima svojih zemalja.

You may also like...